Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zes maanden na aardbeving Nepal
23 oktober 2015 |

Zes maanden na aardbeving Nepal

​#Nepal – Zes maanden geleden vond de aardbeving in Nepal plaats. Sindsdien verleent het Rode Kruis hulp aan de Nepalese bevolking. Vrijwilligers zijn druk bezig met de wederopbouw, maar het gaat moeilijk worden. De winter komt eraan.

Nepal6maanden1.jpg
 Rode Kruis-vrijwilligers bouwen de huizen samen met de Nepalezen op zo'n manier dat ze bij een volgende aardbeving niet meer instorten. (Foto: IFRC)

“De wederopbouw van huizen is een grote klus, omdat we ze op zo’n manier willen bouwen dat ze bij een volgende aardbeving blijven staan”, zegt Regina Wenk van het Zwitserse Rode Kruis. Ze traint metselaars en timmerlieden om veiligere huizen te bouwen. “Er moet goed gelet worden op de grootte van de deuren en ramen en hoe dicht deze zich bevinden bij de hoeken van het huis. Ook is het van belang horizontale houten balken of stenen te gebruiken bij het verstevigen van de muren”, zegt Wenk.

Jaren duren

Het Rode Kruis heeft 620.000 mensen bereikt met hulp en aan 360.000 mensen materialen gegeven voor de wederopbouw van hun huizen. Het vervoer van bouwmaterialen naar afgelegen gebieden is zeer ingewikkeld. Deze logistiek is kostbaar, want door onder andere aardverschuivingen zijn deze plaatsen moeilijk te bereiken. Naast het bouwen van huizen zijn de vrijwilligers bezig met water en sanitaire voorzieningen en het herstel van de gezondheidszorg. “De gevolgen van de aardbeving zijn erg groot. Het zal jaren duren voor het leven van de Nepalezen weer normaal is”, zegt Max Satner van het Internationale Rode Kruis.


Nepal6maanden.jpg
 Het Rode Kruis maakt plannen voor de koude winter die er over een paar weken aankomt. (Foto: IFRC)

Koude winter

De hulpverlening tijdens de winter zal een uitdaging worden. Winters in Nepal zijn zeer koud en 59.000 mensen zitten nog in opvangkampen in plaats van warme huizen. 80.000 mensen in afgelegen dorpen lopen gevaar als ze niet op tijd hulp krijgen. Het Rode Kruis maakt plannen voor de winter met haar extreem lage temperaturen.  Vrijwilligers gaan waarschijnlijk dekens uitdelen of subsidie geven zodat de bevolking zelf warme kleding en dekens kan kopen.  

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving van 7.8 op de schaal van richter. Meer dan 2,8 miljoen mensen zijn hierdoor in de problemen geraakt en  8857 mensen kwamen om het leven. Ruim 900.000 huizen zijn zwaar beschadigd.