Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zes medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Syrië
13 oktober 2013 |

Zes medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Syrië

Update 14/10/2013 om 15.32 uur: Drie van de zes medewerkers van het Rode Kruis en de lokale vrijwilliger zijn inmiddels vrijgelaten in Idlib.

Zes medewerkers van het Rode Kruis en een lokale vrijwilliger van de Rode Halve Maan zijn zondag in het noordwesten van Syrië ontvoerd door gewapende mannen. Er is nog geen contact geweest met de ontvoerders. Het Rode Kruis roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van het team, dat humanitaire hulp leverde aan mensen die dat het hardst nodig hebben. En dat doen we aan beide kanten van de frontlinies, aldus het Rode Kruis.

Rode Kruis embleem

Het team was op donderdag afgereisd naar Idlib om de medische situatie in de provincie te evalueren en medische voorraden aan te vullen. Ze waren duidelijk herkenbaar door een embleem van het Rode Kruis toen ze bij Sareqeb werden overmeesterd.

Ontvoeringen komen steeds vaker voor in het noorden van Syrië. De afgelopen twee jaar zijn in het hele land door zowel de oppositie als de regering Rode Kruis hulpverleners opgepakt en opgesloten. Daarnaast zijn in totaal 22 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan om het leven gekomen, tijdens het verlenen van hulp aan de slachtoffers van het geweld. Het Rode Kruis veroordeelt elke aanval op hulpverleners en voertuigen, vooral als ze zijn voorzien van het Rode Kruis- of Rode Halve Maanembleem.