Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zesduizend slachtoffers explosie Tianjin krijgen hulp van Rode Kruis
14 augustus 2015 |

Zesduizend slachtoffers explosie Tianjin krijgen hulp van Rode Kruis

#ExplosieChina – Naar schattig zijn 6000 mensen ontheemd geraakt door de explosies in een chemisch goederen magazijn in Tianjin. Het Chinese Rode Kruis is druk bezig met hulpverlening aan de getroffenen van deze ramp die in de nacht van 12 augustus uitbrak. 

tianjin.jpg
           Meer dan 700 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en er zijn nog een aantal brandweerlieden vermist. (Foto: Weibo.com/tianjindaily)    

De straten van Tianjin schudden hevig door de twee enorme explosies in een chemisch goederen magazijn. 6000 ontheemden zijn gevlucht naar een schoolterrein waar het Chinese Rode Kruis 10 grote tenten heeft opgezet. Hier delen hulpverleners hulpgoederen uit zoals onderdakmaterialen, EHBO-pakketten, voedsel en water. Het Rode Kruis heeft daarnaast 15 plaatsen opgesteld waar bloed kan worden gedoneerd. Wanneer het nodig is zijn de hulpverleners eveneens bereid psychosociale hulp te bieden aan de slachtoffers en hun familie.

Weggeblazen

Door de explosies zijn 55 mensen overleden, 17 daarvan waren brandweermannen. Nog steeds zijn er veel brandweerlieden vermist. Meer dan 700 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en 70 hiervan zijn in kritieke toestand. Het merendeel van de verwondingen zijn veroorzaakt door stenen en glasscherven die door schokgolven zijn weggeblazen.

De explosies hadden zoveel kracht dat zelfs de ramen van gebouwen die kilometers verderop staan zijn gesprongen. Ook zijn er honderden nieuwe auto's op bedrijventerreinen van autobedrijven in de omgeving ernstig beschadigd of uitgebrand. Bovendien zijn er veel giftige gassen in de lucht terechtgekomen. Dit zal zorgen voor gezondheidsproblemen in de toekomst.

Nauw samenwerken

Vicepresident van het Chinese Rode Kruis Wang Haijing heeft de betrokken overheden gevraagd of ze nauw met hen willen samenwerken om de slachtoffers zo goed mogelijk bij te staan. Het Internationale Rode Kruis houdt de situatie in Tianjin goed in de gaten en staat klaar om hulp te bieden wanneer dat nodig is.