Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zestig jaar collecteren voor het Rode Kruis
23 juni 2016 |

Zestig jaar collecteren voor het Rode Kruis

​#RodeKruisWeek - ​​Ook tijdens deze Rode Kruis Week staat hij weer op Den Haag CS: Jop Santema.  Met zijn 93 jaar is hij de ​oudste collectant van het Rode Kruis. Al zestig jaar lang, haalt hij ieder jaar met veel plezier mooie bedragen binnen.

​​Job_Santema_Rode_Kruis_Collectant.png
Jop Santema collecteert in de stationshal van Den Haag CS. (Foto: Rode Kruis) 

 
"Bij het kantoor van Rode Kruis afdeling Den Haag is er zelfs een plein naar mij vernoemd" vertelt de jubilaris trots. Hij is al sinds 1956 actief bij het Rode Kruis. 
 
Hij is naast collectant ook jarenlang als EHBO-er actief geweest. Daarnaast heeft hij zich voor veel verschillende goede doelen ingezet. De laatste jaren is hij vooral nog actief met collecteren voor het Rode Kruis en de Hartstichting.​

Leuke gesprekken

"Eigenlijk vind ik het gewoon enorm leuk! Tijdens het collecteren komen er heel veel mensen op je af. Daar heb ik leuke gesprekken mee." Op het Centraal Station komen er zelfs veel bekenden langs. "Die weten dat ik er zit en nemen vaak een mooi bedrag mee. Er zaten er zelfs twee bij die een briefje van 50 in mijn bus deden. Dat vind ik echt fantastisch.”

Bijna een miljoen euro

Jop Santema heeft in de zestig jaar die hij collecteert al  bijna een miljoen euro opgehaald. Een geweldig bedrag, dat hem vorig jaar een bloemetje van Rode Kruis directeur Gijs de Vries heeft opgeleverd. Maar daar doet deze hoogbejaarde collectant het niet voor. “Uiteindelijk doe ik het natuurlijk om zo veel mogelijk mensen te helpen."
​Hij houdt zelf nauwkeurig bij hoeveel hij ophaalt. Ook zijn dagopbrengsten weet hij precies: tot nu toe heeft hij in de Rode Kruis Week al een mooie oogst binnen gehaald: 629 euro in twee dagen.​

 
Tot wanneer hij ermee doorgaat weet meneer Santema nog niet. In de vrije collecteperiode, in juli en augustus gaat hij in ieder geval weer voor het Rode Kruis collecteren op Den Haag Centraal. Vorig jaar leverde dit in totaal 5000 euro op dus dat belooft veel goeds!

Treed in de voetsporen van Jop​

Wil je zelf ook zoveel mogelijk mensen helpen? Meld je aan als vrijwilliger.


 

Artikel delen?