Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ziekenhuis in Jemen in de frontlinie
4 mei 2015 |

Ziekenhuis in Jemen in de frontlinie

#GeweldJemen - De situatie in Jemen loopt volledig uit de hand. Na een maand van luchtaanvallen en gevechten krijgt de gezondheidszorg steeds meer problemen. Het ziekenhuis in Aden moest zelfs worden ontruimd door de dreiging van bombardementen.

evacualtion-aden-hospital.jpg  "We zijn geschokt door het gebrek aan respect voor het ziekenhuis", zegt Cedric Schweizer, hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Jemen.  Tijdens de gevechten kwam het ziekenhuis in de frontlinie terecht. Patiënten, medewerkers en Rode Kruis-hulpverleners moesten het gebouw uit, omdat het er te gevaarlijk werd. Schweizer: "Dit mag niet gebeuren, ziekenhuizen moeten met rust gelaten worden tijdens de strijd."

De gezondheidszorg in Jemen kampt met tekorten aan voedsel en brandstof. Ambulances hebben niet genoeg diesel en kunnen in sommige plaatsen geen patiënten meer vervoeren. Daarnaast zijn er in het dialysecentrum 1.200 patiënten in gevaar door het tekort aan brandstof.

Het Rode Kruis probeert de medische voorzieningen te verbeteren. Hulpverleners zorgen voor materialen, brancards,  krukken en medicatie. Ze leveren ook brandstof aan de drie belangrijkste ziekenhuizen.  Naast een tekort aan benzine, heeft de gezondheidszorg te weinig zuurstofflessen. De productie van de flessen is gestopt. Er is nog wel zuurstof, maar als de strijd langer gaat duren zal deze voorraad opraken.

Zware beschietingen in Aden

In Aden zelf is ook een gebrek aan schoon drinkwater. Het geweld wordt steeds heftiger. Huizen worden in brand gestoken en overal op straat liggen omgekomen mensen. Door de zware beschietingen kan er in de stad niet gewerkt worden aan lokale sanitaire en  watervoorzieningen. Verder heeft een luchtaanval de hoofdweg tussen Sana'a en Somarah beschadigd. Het is daardoor moeilijk voor hulpverleners om hulpgoederen te distribueren.

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de situatie in Jemen. Hulpverlening draait op volle toeren maar het is dweilen met de kraan open. Frido Herinckx, hoofd internationale noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis reageert: "Het land wordt volledig uiteengereten. Er wordt gebombardeerd zonder enig respect voor mensen of humanitaire waarden."