Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zo overleef je de avondvierdaagse: vijf tips
31 mei 2016 |

Zo overleef je de avondvierdaagse: vijf tips

​#EHBO – Het is er weer tijd voor: de avondvierdaagse. Mag jij ook weer aan de wandel met jouw kroost? Hartstikke gezellig. Al kan de combinatie enthousiasme, vermoeidheid en (veel) suiker bij kinderen ook kleine ongelukjes veroorzaken. Met deze tips weet je hoe te handelen. Veel succes en wandel ze!

Avondvierdaagse-Facebook-RoelvanDeurse-website.jpg
   Dit meisje heeft het duidelijk naar haar zin tijdens de avondvierdaagse. (Foto: Roel van Deursen, Flickr)

Verstuikt je kind zijn enkel? Direct koelen!

“Ik heb een pooootje met vet, al op de taaaafel gezet!” Je kind is lekker aan het zingen  met zijn vriendjes en ziet een stoeptegel die scheef zit over het hoofd. Au! Hij verstapt zich en verstuikt zijn enkel. Probeer de enkel gelijk te koelen, om een zwelling te voorkomen. Laat er maximaal twintig minuten zachtjes water overheen stromen of gebruik ijsblokjes, als je die bij de hand hebt. Wikkel ze dan wel even in een theedoek voor je ze op de huid houdt. Zorg er voor dat je kind daarna zo min mogelijk op de pijnlijke enkel steunt .

Schaafwonden direct ontsmetten

Een stukje rennen, even achteromkijken en bam een botsing met een muurtje. Schaafwonden kun je het best meteen ontsmetten met stromend water. Droog de omgeving van de wond daarna met een schone doek. Is de wond groot? Dek hem af met een niet-verklevend kompres.   

Zo behandel je blaren

Van sokken met naden kun je blaren krijgen. Doe je kind daarom tijdens de wandeling speciale wandelsokken aan. Zorg ook voor een extra paar sokken. Als het ene paar dan nat is van het zweet, kun je een schoon paar aandoen. Heeft je kind toch een blaar? Als hij open is, kun je hem het beste afdekken met een tweede huid pleister. Vervolgens kun je de blaar verder afplakken met een kleefpleister. Wrijf de kleefpleisterranden dun in met wat talkpoeder.

Dit doe je bij een wespensteek

Lekker zo´n snoepje of een beker limonade. Dat vinden wespen ook. Dus als je kind een plakhand/mond/jas heeft Kunnen daar wespen op af komen. Probeer je kind daarom zo schoon mogelijk te houden.  Mocht er toch een wesp of ander insect  gestoken hebben, stel je kind dan eerst gerust en behandel daarna de pijnlijke plek. Koel de plaats van de insectensteek om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt. Bel direct 112 bij een ernstige (allergische) reactie.  

Neem een pincet mee voor splinters

Wil je kind aan alle houten paaltjes langs de route voelen? Een splinter heeft hij dan zo te pakken. Gebruik een pincet om de splinter direct te verwijderen. Grijp met het pincet het uiteinde van de splinter en houdt hierbij de pincet in het verlengde van de splinter. Trek dan de splinter uit de huid. Spoel de wond vervolgens met schoon lauw stromend water en droog af met een schone theedoek. Dek daarna de wond af met een pleister.


Meer EHBO-tips voor onderweg? Download onze EHBO-app!

Artikel delen?