Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zo snel mogelijk medische hulp nodig in Syrische steden
12 januari 2016 |

Zo snel mogelijk medische hulp nodig in Syrische steden

#ConflictSyrië - Rode Kruis-vrijwilligers kunnen voor het eerst sinds maanden Madaya, Kefraya en Foua in om hulpgoederen uit te delen. De situatie die ze daar aantreffen is schrijnend. ​

syrie.png 40.000 mensen in Madaya krijgen te eten. (Foto: Pawel Krzysiek, ICRC)

De hulpverleners in Madaya spreken van een 'hartverscheurende situatie'. Nu ze daar zijn gearriveerd zien ze pas echt hoe ernstig verzwakt de bevolking daadwerkelijk is. Sommige Syriërs hebben niet eens meer de kracht om te zwaaien. Vandaag wordt gestart met het uitdelen van hulpgoederen zoals medicijnen, voedsel en water.

Smeken om eten

In de onderstaande video hoor je ICRC-woordvoerder Pawel Krzysiek vertellen vanuit Madaya over zijn emotionele ontmoeting met een jong meisje dat smeekte om wat eten voor de inwoners van Fua, Kefraya en Madaya.

 

(Video: The Guardian)

Voedselpakketten voor 40.000 mensen

De konvooi naar Madaya bestaat uit 44 vrachtwagens en bevat 7800 voedselpakketten. Hier kunnen 40.000 mensen van eten. Er zitten babyvoeding, speciale voeding voor zwangere vrouwen, pindakaas en energiekoekjes in. Verder delen ze medische benodigdheden, medicijnen en 20.000 dekens uit. Er is ook een konvooi naar Foua en Kefraya gegaan van 21 vrachtwagens met 4000 voedselpakketten waar 20.000 mensen mee gevoed kunnen worden. Ook daar worden medische benodigdheden, medicijnen en 10.000 dekens uitgedeeld.

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.