Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zo strijdt het Rode Kruis wereldwijd tegen diarree en cholera
15 april 2015 |

Zo strijdt het Rode Kruis wereldwijd tegen diarree en cholera

#Overstromingen - Meer dan een miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot schoon drinkwater. En meer dan twee miljard mensen hebben geen sanitaire voorzieningen. Dat zorgt voor de verspreiding van ziektes, waardoor ieder jaar meer dan 1,5 miljoen kinderen onder de vijf sterven aan diarree. Het Rode Kruis pakt deze problemen aan.  

4331999079_bb23ef1acb_o.jpg 
We leggen waterleidingen aan, installeren pompen en zetten wateropslagplaatsen en distributiepunten op. In moeilijk bereikbare (ramp)gebieden zorgen we voor watertrucks. Schoon water is de eerste stap in het voorkomen van ernstige ziektes als cholera en diarree.

Voorlichting over hygiëne 

p-BGD0257.jpg
Vaak is ontwetendheid de oorzaak van slechte hygiëne. Onze vrijwilligers helpen gericht en effectief om met name kinderen en jongeren voor te lichten over het belang van goede hygiëne. Ze vragen hen om die kennis weer te verspreiden in het dorp. Verder delen zij materialen als zeep uit.

Goede sanitaire voorzieningen 

p-BGD0270.jpg 

Waar mensen hun behoeften in de openlucht doen, raken veel mensen onnodig ziek. We bouwen (openbare) latrines, meestal samen met de lokale bevolking om de kosten zo laag mogelijk te houden. Bovendien zorgen we dat de mensen zelf het onderhoud aan de latrine kunnen doen.  

Bedreigd door geweld én door besmet water

14481431929_338445feda_o.jpg 

Ook bij gewapende conflicten wordt gebrek aan schoon drinkwater snel een probleem. In Syrië bijvoorbeeld, is door het jarenlange geweld de infrastructuur verwoest. Behalve door het directe geweld wordt de bevolking dus ook bedreigd door de uitbraak van ziektes. Het Rode Kruis voorziet in Syrië miljoenen mensen dagelijks van schoon drinkwater.

Overstroming Malawi: cholera ligt op de loer

p18526.jpg 
In Malawi zijn hele dorpen weggespoeld door de overstroming afgelopen februari. Naar schatting zijn zo'n 230.000 mensen ontheemd geraakt. In ruim tweehonderd vluchtelingenkampen werken vrijwilligers van het Rode Kruis met man en macht om de nood te verlichten. Schoon drinkwater en de aanleg van sanitaire voorzieningen hebben de hoogste prioriteit. Uitbraak van een cholera-epidemie vormt op dit moment de grootste bedreiging.  

p-MWI0421.JPG 

De Malawiaanse Eliza Kambewa: "We stonden tot onze nek in het water. Ik vluchtte samen met mijn man en vijf kinderen voor het snel stijgende water. De regen veranderde wegen in modderpoelen en zette steeds meer huizen onder water."  

 PICT0247.JPG

Water spoelde meer dan de helft van de latrines weg. Daardoor is de kans levensgroot dat menselijke uitwerpselen in het oppervlakte water terechtkomen wat voor ziektes als cholera kan zorgen. Deze mannen repareren een handwaterpomp zodat ze toegang hebben tot schoon drinkwater.