Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zoek dichtstbijzijnde AED en red levens!
3 juni 2013 |

Zoek dichtstbijzijnde AED en red levens!

Veel te weinig mensen maken gebruik van de automatische externe defibrillator (AED) bij een reanimatie na een hartstilstand. Bij snel gebruik van het apparaat, dat elektrische schokken geeft om het hart weer goed te laten pompen, is de overlevingskans tussen de 50 en 70 procent.

Onnodig sterven

Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat gemiddeld 300 mensen per week. Toch wordt er maar in 49 procent van de reanimaties gebruik gemaakt van de AED. Gebruik van de AED vergroot niet alleen de overlevingskans maar kan ook blijvende schade voorkomen. Na geslaagde reanimaties hersteld 90 procent volledig. Op veel plekken in Nederland zijn AED-apparaten te vinden. Er hangen naar schatting in Nederland 10.000 tot 20.000 AED’s in openbare gebouwen, sportverenigingen, winkelcentra of pretparken.

EHBO app

Met de gratis EHBO app van het Rode Kruis kan heel makkelijk de dichtstbijzijnde AED worden gevonden. Om de  reanimatie tot een succes te maken is, naast het lokaliseren van een AED, snel beginnen met de hartmassage en mond op mond beademing van levensbelang. De mobiele applicatie is daarom uitgerust met een gesproken reanimatie instructie en een tiksignaal voor het juiste reanimatie ritme. Zo wordt  de Eerste Hulpverlener optimaal ondersteunt bij het uitvoeren van de reanimatie.

Helpen verplicht

Iedere Nederlander is verplicht om te helpen in geval van nood. De EHBO app helpt om in een  noodsituatie de juiste hulp te verlenen. Bel eerst 112 en vraag daarna een omstander een AED op te halen en start gelijk met de reanimatie. Bestudeer de instructies van de EHBO app om in noodsituaties als deze voorbereid te zijn. Nog beter is het om een EHBO of reanimatie cursus te volgen, omdat hierbij de vaardigheden worden geoefend.
 
AED locaties in EHBO app.jpg