Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zorg om medische hulp in Centraal-Afrikaanse Republiek
13 december 2013 |

Zorg om medische hulp in Centraal-Afrikaanse Republiek

Sinds de uitbarsting van gewelddadigheden op 5 december, leeft de bevolking van de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui continu in angst. Het internationale Rode Kruis roept op om hulpverleners in het door geweld verscheurde land hun werk te laten doen.

“Onze grote zorg is dat gewonden en zieken de medische hulp krijgen die ze nodig hebben”, aldus Bonaventure Bazirutwabo, coördinator gezondheidszorg van het Rode Kruis in Bangui. “De meest medische faciliteiten zijn gesloten. Daarbij durft een groot deel van het medische personeel niet naar het werk te komen, omdat het te gevaarlijk is. Er bestaat een groot risico dat mensen die ziek of gewond zijn op zichzelf zijn aangewezen, zeker wanneer de crisis verder aanhoudt.”

Twee medische faciliteiten

Voor de inwoners van de hoofdstad is het enorm moeilijk om medische zorg te krijgen. Er zijn nog maar twee medische faciliteiten die open zijn.  Het Rode Kruis roept de autoriteiten en alle gewapende troepen op om de gewonden, medische personeel en medische faciliteiten te ontzien.

Instabiel

De voormalige Franse kolonie staat al jaren bekend als een instabiel land. Met veel onderlinge conflicten tussen verschillende milities. Eerder dit jaar greep een rebellenbeweging de macht.  Sindsdien wordt het land verscheurd door geweld tussen de regerende rebellen en talrijke milities. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. 

Hulpverlening door het Rode Kruis sinds de uitbarsting van het geweld:

  • Distributie van maïs en bonen, rijst, olie en keukengerei voor 35.000 ontheemden
  • Drinkwaterpunten en latrines voor 40.000 ontheemden
  • Vervoer van zieken en gewonden naar de werkende medische faciliteiten
Doe ook een gift
car-01-medical-131211.jpg