Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zorgen om vluchtelingen uit Centraal Afrikaanse Republiek
9 april 2013 |

Zorgen om vluchtelingen uit Centraal Afrikaanse Republiek

​

Ze komen naar Congo als gezin, kinderen alleen, zwangere vrouwen en ouderen. Allemaal zijn ze op zoek naar veiligheid die er nu niet is in hun eigen land.

 

Bij elkaar

De meeste vluchtelingen vestigen zich langs de oevers van de Ubangui rivier in de Democratische Republiek Congo (DRC), een korte boottocht van hun huis in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Of ze vinden onderdak bij gastgezinnen. Op de vraag hoe ze erin slagen om al die extra monden te voeden is de reactie simpelweg: "On est ensemble" - "We zijn bij elkaar."
Sinds januari tot maart zijn al bijna 22.000 mensen het land ontvlucht. De vluchtelingen worden aangemoedigd om naar kampen te gaan, maar de meesten geven de voorkeur om in de buurt van de rivier te blijven. Daar kunnen ze hun eigen levensstijl voortzetten en het is dicht bij hun thuisland. Het Rode Kruis maakt zich zorgen om een groot aantal gezondheidsproblemen die op de loer liggen.
 

Geen schoondrinkwater

"Malaria, diarree, tyfus, ondervoeding, infecties en parasieten komen allemaal voor in deze regio", zegt Stephane Michaud, van het Internationale Rode Kruis. β€œDe meeste dorpen hebben geen gezondheidscentrum. Langs de oevers van de rivier is er ook geen schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. Dit brengt ook het risico van de verspreiding van ziekten zoals cholera met zich mee.”
 

Mobiele klinieken

Rode Kruis vrijwilligers bezoeken met mobiele klinieken diverse locaties langs de rivier, en delen muskietennetten, zeilen, zeep en emmers uit. "De hulpverlening is niet gemakkelijk, want de vluchtelingen wonen verspreid over een strook van 600 kilometer langs de rivier in een zeer afgelegen deel van het land. Per boot of traditionele kano gaat langzaam, maar voorraden invliegen is heel duur. Toch lijkt dat de enige haalbare optie op dit moment. "