Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Zorgen over nood in Gaza
8 januari 2009 |

Zorgen over nood in Gaza

​Het Nederlandse Rode Kruis gaf donderdag een telefonische persconferentie samen met haar zusterorganisaties in Gaza en Jeruzalem om inzicht te krijgen in de noden.

 
Met name de humanitaire situatie in de Gazastrook is na ruim een week luchtaanvallen en grondoorlog zorgelijk. Gewonden sterven omdat ambulances geen vrije doorgang krijgen tot getroffen wijken. In de afgelopen dagen is door het Internationale Rode Kruis en de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging 45 keer toestemming gevraagd om gewonden op te halen, drie aanvragen zijn gehonoreerd.
 
Directeur Cees Breederveld startte het gesprek met Noam Yiffrach. De voorzitter van de Israëlische Magen David Adom deed verslag van de situatie in Israël, de hulpverlening aan de Israëlische slachtoffers van het conflict en de ondersteuning van de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging met het vervoeren van gewonden vanaf de grens naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen in Israël.
 
Breederveld legde daarna contact met Younis Al-Khatib. De voorzitter van de Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging deed verslag van de hulpverlening in Gaza. De Palestijnse Rode Halve Maan Vereniging heeft al aangegeven 4,9 miljoen euro nodig te hebben voor noodhulp, waarvan nog tweederde aangevuld moet worden. De mensen in Gaza hebben gebrek aan bijna alles: van energie tot medicijnen, medische hulpmiddelen, dekens en water.
 
Tot slot gaf Simon Schorno van het Internationale Rode Kruis het laatste nieuws door: een elektriciteitsverbinding is hersteld en er zijn acht vrachtwagens met medicijnen, dekens en medische instrumenten in Gaza aangekomen. Het medische team van het Internationale Rode Kruis werkt in ploegendiensten in het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.
 
Het Nederlandse Rode Kruis heeft  giro 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers in de Gazastrook.