Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 62 jaar regels die gelden in oorlogstijd
12 augustus 2011 |

62 jaar regels die gelden in oorlogstijd

Het Rode Kruis viert vandaag de 62e verjaardag van de Verdragen van Genève. Deze vier verdragen stellen sinds 1949 grenzen aan oorlogsvoering om zo burgers en anderen die niet (meer) deelnemen aan de strijd te beschermen. Ter gelegenheid van deze dag lanceert het Rode Kruis een introductiefilmpje voor een boek over oorlogsrecht.

 

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis beschermt en promoot het humanitair oorlogsrecht. Dit recht is vastgelegd in de Verdragen van Genève. Bijzonder is dat deze verdragen ondertekend zijn door alle landen ter wereld. De regels verbieden wapens die onnodig leed veroorzaken of leiden tot veel burgerslachtoffers. Ook mogen soldaten niet zomaar burgers, gewonde militairen, krijgsgevangenen en hulpverleners aanvallen.  

Filmpje over praktisch boek

In Nederland informeert het Rode Kruis o.a. het leger, politici, journalisten en studenten over deze regels. Het nieuwe boek “Inleiding Humanitair Oorlogsrecht” draagt bij aan deze kennisverspreiding. Bijgaand filmpje introduceert het boek in 2 minuten. Onder meer Commandant der Strijdkrachten generaal Van Uhm en oud-Commandant der Strijdkrachten en bestuurslid van het Rode Kruis Dick Berlijn maken duidelijk dat het oorlogsrecht ook in Nederland relevant en belangrijk is.

Nog steeds actueel

Na 62 jaar zijn de Verdragen van Genève nog steeds relevant. Zolang er gewapende conflicten zijn, blijven internationale regels nodig die de humanitaire gevolgen van oorlog beperken en die kwetsbare groepen beschermen. De verdragen redden al vele levens, zorgden ervoor dat krijgsgevangenen menswaardig behandeld werden, hielpen om families te herenigen en om burgers te beschermen. 

Oorlog nieuwe stijl

Tegenwoordig zijn conflicten anders van aard dan toen de verdragen werden opgesteld in 1949. Zo vinden oorlogen nu vaker plaats tussen strijdende partijen binnen een land. Ook worden nieuwe methoden gebruikt, zoals aanvallen met onbemande gewapende vliegtuigjes (drones) in onder meer Afghanistan. Toch zijn de regels van het humanitair oorlogsrecht onverminderd van toepassing. Tegelijkertijd worden er nog steeds nieuwe regels en verdragen ontwikkeld. Zo is sinds deze week het Clustermunitie Verdrag in Nederland van kracht. Dit betekent onder meer dat Nederland geen clusterbommen mag gebruiken, produceren of opslaan. 

Achtergrond boek

“Inleiding Humanitair Oorlogsrecht” geeft inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van oorlogsrecht. Het is een relevant studieboek voor opleidingen als Internationaal Recht, Conflictstudies, Internationale Betrekkingen of Journalistiek. Daarnaast is het boek zeer geschikt voor militairen en voor journalisten, politici of beleidsmedewerkers die zich in korte tijd willen inlezen. Het boek telt 240 pagina’s en is voor 25 euro te bestellen bij boekhandels Selexyz en StudyStore en via de website van Asser.