Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Aantal gevallen van mazelen neemt gevaarlijke vormen aan in Congo
5 april 2011 |

Aantal gevallen van mazelen neemt gevaarlijke vormen aan in Congo

​Een mazelen-uitbraak in Congo dreigt de levens duizenden kinderen. Oorzaak van een snelle verspreiding van het virus zijn de afgebrokkelde gezondheidsinfrastructuur en het grote aantal mensen dat nog ontheemd is als gevolg van het jarenlange gewapende conflict. Mazelen is een zeer besmettelijke virus. Het wordt verspreid door contact met een besmet persoon via hoesten en niezen.
 
Sinds begin 2011 zijn er in Congo 106 kinderen overleden aan de mazelen. Volgens de laatste cijfers van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten zijn er tot nu toe zijn meer dan 16.000 gevallen van mazelen bekend.

Grootschalige vaccinatiecampagne

Het Rode Kruis doet een dringend beroep op partners op alle niveaus om, onder leiding van de lokale GGD’s, zo snel mogelijk te reageren op de uitbraak van mazelen. 
 
Het Rode Kruis prijst alle relevante autoriteiten en de lokale Artsen Zonder Grenzen om hun inspanningen om meer dan 1,5 miljoen kinderen te vaccineren als reactie op de huidige crisis. Ook vrijwilligers van het Rode Kruis zullen worden ingezet voor een grootschalige vaccinatiecampagne.
 
"Het succes van vaccinatiecampagnes tegen mazelen hangt voor een groot deel af van de mond-tot-mond reclame binnen de gemeenschappen", zegt dokter Alain Kapete, van het Rode Kruis in Congo. "Rode Kruis-vrijwilligers gaan, vooral in de afgelegen dorpen, van deur-tot-deur om de kinderen te bezoeken. Op die manier zijn ze we er van verzekerd dat de grootschalige vaccinatiecampagne nut heeft. Om de verspreiding van het virus te voorkomen moeten we zo veel mogelijk kinderen vaccineren. "

Ongelijke toegang tot gezondheidszorg

Ongelijke toegang tot gezondheidszorg is een belangrijk thema in Congo. De toegang tot gezondheidszorg in landelijke en afgelegen gebieden verschilt enorm met steden en dorpen. Op het platteland is een vervoermiddel zeldzaam en vaak onbetaalbaar. Hierdoor heeft de meerderheid van de mensen op het platteland geen toegang tot medische voorzieningen.