Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Beter voorbereiden op extremer weer
18 november 2011 |

Beter voorbereiden op extremer weer

Wereldwijd moeten mensen zich beter voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. De komende jaren neemt het aantal overstromingen, droogtes en hittegolven toe. Vooral bij de meest kwetsbaren gemeenschappen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatbureau van de Verenigde Naties.

Het rapport is vandaag in Oeganda gepresenteerd. Volgens Maarten van Aalst, directeur van het in Nederland gevestigde Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum, moet het Rode Kruis in de toekomst vaker noodhulp verlenen bij weergerelateerde rampen: “Ook moeten we vooral slimmer worden, extreem weer eerder zien aankomen en gericht investeren in het terugdringen van de risico's. Vooral voor de meest kwetsbare groepen". 

Het Rode Kruis is het eens met de onderzoekers eens dat klimaatverandering niet de enige factor is voor de stijgende risico's. Armoede, verstedelijking en de toenemende bevolkingsdruk spelen ook een belangrijke rol bij het ontstaan van rampen. Hoewel het erg moeilijk is om individuele weersomstandigheden toe te schrijven aan klimaatverandering wordt de wereld met steeds meer rampen geconfronteerd.

Prinses Margriet Fonds

Om het toenemende aantal rampen het hoofd te kunnen bieden is een andere aanpak nodig volgens het Rode Kruis. De meeste rampen zijn niet te voorkomen, de risico’s wel te verminderen en de gevolgen te beperken. Zo helpt het Rode Kruis bij het maken van evacuatieplannen, het verstevigen van huizen, dijken en bruggen, het plaatsen van waarschuwingssystemen en het aanleggen van irrigatiekanalen en dammen. Om dit soort projecten te kunnen financieren is het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht.