Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Boekpresentatie en paneldiscussie over humanitair oorlogsrecht
11 mei 2011 |

Boekpresentatie en paneldiscussie over humanitair oorlogsrecht

Voldoet het humanitair oorlogsrecht in de huidige conflicten? Is de veiligheid van hulpverleners en journalisten in het geding? En, hoe belangrijk is onderwijs voor de verspreiding van het oorlogsrecht? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de paneldiscussie die het Nederlandse Rode Kruis organiseerde bij de presentatie van het boek ‘Inleiding Humanitair Oorlogsrecht’ op maandag 9 mei.
 
In het Humanity House in Den Haag ontving Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm het eerste exemplaar uit handen van oud-Commandant der Strijdkrachten en tegenwoordig Nederlandse Rode Kruis-bestuurslid Dick Berlijn.

Wat is humanitair oorlogsrecht?

Humanitair oorlogsrecht biedt bescherming aan mensen die niet (meer) meedoen aan de strijd en beperkt de manier waarop en de middelen waarmee het gewapend conflict gevoerd wordt. Zo is het aanvallen van burgers en het gebruik van clustermunitie verboden.

Belang van kennis over humanitair oorlogsrecht

Dick Berlijn: ‘De laatste weken is er geen dag voorbij gegaan dat er geen gewapend conflict of conflictdreiging in de media was. Parate kennis van het humanitair oorlogsrecht is niet alleen belangrijk voor militairen die worden uitgezonden, maar ook voor studenten en gewone burgers, zodat zij de wreedheid van gewapende conflicten niet als vanzelfsprekend ervaren.”’
Generaal Van Uhm voegt daar aan toe dat Nederlandse militairen training krijgen in het oorlogsrecht. Zo kunnen ze onder moeilijke omstandigheden in een fractie van een seconde de juiste beslissing nemen. Maar niet alleen voor militairen is het van belang om te weten waarom deze internationale regels zo belangrijk zijn. ‘Het is belangrijk dat bijvoorbeeld de media deze spelregels kennen, zodat ze erover kunnen berichten als het oorlogsrecht wordt geschonden,’ aldus Van Uhm.

Situatie steeds gevaarlijker voor hulpverleners en journalisten

Na de boekpresentatie vond een discussie tussen de panelleden plaats. Cees Breederveld en Thomas Bruning concludeerden dat het voor hulpverleners en journalisten de laatste jaren gevaarlijker is geworden om te werken in conflictgebieden. Daarom is onderwijs over deze regels ook zo belangrijk.
Cees Breederveld: ‘Er zijn recente voorbeelden dat er op ambulances van het Rode Kruis is geschoten. Het is zorgelijk dat het respect voor de emblemen van het Rode Kruis, die zijn vastgelegd in de Verdragen van Genève, lijkt af te nemen.’ Ook journalisten lopen volgens Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten steeds meer gevaar: ‘Kijk maar naar de bijna-lynchpartijen in Egypte. Of een fotograaf (Tom Hetherington) die onlangs in Libië omkwam.’

Studieboek ‘Inleiding Humanitair Oorlogsrecht’

Het bevorderen en verspreiden van het humanitair oorlogsrecht is van oudsher één van de kerntaken van het Nederlandse Rode Kruis. Advocaat en hoogleraar internationaal humanitair recht Liesbeth Zegveld: ‘Dit studieboek is niet alleen geschikt voor studenten, maar ook voor docenten die het humanitair oorlogsrecht moeten uitleggen. Ik vind het noodzakelijk dat dit boek er is.’ Doordat het boek in het Nederlands is geschreven kan dit volgens Zegveld helpen bij een beter begrip van het humanitair oorlogsrecht.
Het boek ‘Inleiding Humanitair Oorlogsrecht’ van het Nederlandse Rode Kruis beoogt studenten en andere geïnteresseerden te informeren over het internationale recht dat geldt tijdens gewapende conflicten.
 
Wilt u het boek bestellen? Ga dan naar de website van Asser Press. Op onze website kunt u meer informatie vinden over de afdeling humanitair oorlogsrecht.