Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 De kracht van lokale gemeenschappen in rampen situaties
18 mei 2011 |

De kracht van lokale gemeenschappen in rampen situaties

Met steun van het Nederlandse Rode Kruis wordt de komende tijd gewerkt om de capaciteit van het Vietnamese Rode Kruis te versterken op het gebied van Vulnerability Community Assessments (VCA’s). VCA is een instrument om de kwetsbaarheid en de capaciteit van een gemeenschap te meten.

Trainingen en kennisoverdracht

Door het geven van bijvoorbeeld trainingen aan werknemers van het Vietnamese Rode Kruis en door het navolgen van een efficiënte kennisoverdracht naar de lokale gemeenschappen, hopen we de weerbaarheid van die gemeenschappen te vergroten. En daarmee verkleinen we dan weer de impact van rampen. De weg naar duurzame ontwikkeling hangt daar uiteindelijk nauw mee samen.

Lokale gemeenschapen weerbaarder maken

Het Vietnameze Rode Kruis werkt al jaren in alle 63 provincies in Vietnam, om de lokale gemeenschappen te steunen om weerbaarder te worden tegen het natuur geweld. De ervaring leert dat de impact van rampen het best aangepakt kan worden door de lokale gemeenschappen een centrale rol te geven.

Het Rode Kruis voert Vulnerability Community Assessments uit in Vietnam. In hoeverre zijn de lokale gemeenschappen in staat adequaat te reageren en zich voor te bereiden op eventuele rampen. Zodra deze capaciteit in kaart gebracht is, ontwikkelt het Vietnameze Rode Kruis samen met de lokale gemeenschap, op maat gepaste programma’s die de weerbaarheid van lokale gemeenschappen moet vergroten.

Achtergrondinformatie over Vietnam

Vietnam ligt in een gebied dat regelmatig getroffen wordt door natuur rampen. Denk hierbij aan tyfonen, overstromingen, modder stromen, extreme droogten en verwoestijning, cyclonen, landverschuivingen en erosie. Voor de Vietnamezen hebben deze extreme natuurverschijnselen een direct gevolg voor de mogelijkheid zich te ontwikkelen, en vormen ze een belemmering in het streven naar de Millennium Development Goals (MDG’s). Aangenomen wordt dat klimaat verandering de negatieve impact van natuur geweld in Vietnam zal vergroten.

Dit project wordt ondersteund door de Europese Commissie


 

Wilt u altijd op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!