Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Haïti: anderhalf jaar na de aardbeving
8 juni 2011 |

Haïti: anderhalf jaar na de aardbeving

Anderhalf jaar geleden werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Binnen enkele seconden raakten de hoofdstad Port-au-Prince en omliggende gebieden zwaar beschadigd. Nu. Meer dan een jaar na de aardbeving wordt het straatbeeld van Port-au-Prince gedomineerd door sporen van de ramp. Huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen hebben plaats moeten maken voor puin.

Na de aardbeving was het Rode Kruis binnen een minuut ter plaatse. Meer dan duizend vrijwilligers en personeel verleenden vanaf het eerste moment eerste hulp en medische zorg. De start van de grootste noodhulpoperatie uit de geschiedenis van het Rode Kruis. Ruim 170.000 families kregen tentzeilen, water, voedsel, medicijnen en andere vormen van directe noodhulp.  

Wederopbouw

Het Internationale Rode Kruis heeft 1,5 jaar na de ramp ruim 9.000 tijdelijke huizen gebouwd in Port-au-Prince, Léogâne, Jacmel, Marigot, Petit-Goâve en St. Marc. Ruim 40.000 Haïtianen hebben daardoor weer een veilig en verbeterd noodonderkomen. Het herstel en de bouw van huizen gaat de laatste maanden steeds sneller. Er zijn nu bijna vier keer meer onderkomens van het Rode Kruis dan in januari 2011, toen de teller nog op 2947 stond.  

Wat is er met uw geld gebeurd?

Het afgelopen jaar is er veel geld beschikbaar gesteld voor Haïti.  De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) organiseerden een grote actie om geld voor Haïti in te zamelen. De opbrengst was ruim 111 miljoen euro. Het Nederlandse Rode Kruis heeft van de totale SHO-actie 20,49 miljoen euro gekregen. De totale bestedingen van het Nederlandse Rode Kruis bedragen momenteel 13,6 miljoen euro. Het Rode Kruis geeft op www.rodekruis.nl/haiti een verantwoording van iedere euro die is besteed.
 ​Gif1jaarhaiti.gif
  Compilatie: 1 jaar Haïti                                                      (Beelden: IFRC/ICRC)

Verwante artikelen

 RODE KRUIS: DOSSIER HAÏTI

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.