Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Half jaar na overstromingen nog steeds dakloos
24 januari 2011 |

Half jaar na overstromingen nog steeds dakloos

Een half jaar na de overstromingen in Pakistan zijn nog altijd vier miljoen Pakistanen dakloos.

In de zuidelijke provincie Sindh staan nog steeds grote delen van het land onder water. Het Rode Kruis heeft 2,25 miljoen mensen van voedsel voorzien en meer dan een half miljoen mensen van materialen voor onderdak. De nood is ongekend groot. 

 

 

 

Daarnaast is een tweede stroom van ontheemden ontstaan. Zij verlaten de tijdelijke opvangkampen om terug te keren naar hun huis. Dat ze vaak verwoest of onbewoonbaar aantreffen. "Miljoenen mensen hebben hun huis moeten ontvluchten vanwege de overstromingen. Ze hebben erbarmelijke omstandigheden moeten doorstaan waarbij ze maanden onder een stuk zeil hebben gewoond. En nu keren ze terug naar bijna helemaal niets. Hun huizen, land en oogst zijn verwoest. Dat is erg wreed", aldus Gocha Guchashvili, coördinator van de hulpverlening van het Internationale Rode Kruis in Pakistan.
 

Door de overstromingen hebben 11 miljoen Pakistanen geen dak meer boven hun hoofd. 5,4 miljoen hectare van bebouwbare grond aangetast waardoor hele gemeenschappen geen enkele bron van voedsel of inkomen meer hebben. Er wordt geschat dat ongeveer 70.000 kinderen in de getroffen gebieden ondervoed zijn. 

Verwoeste wegen en kou in het noorden

In het noorden leven families in armzalige omstandigheden in de restanten van hun huizen. Veel wegen zijn geblokkeerd of beschadigd, waardoor dorpsbewoners kilometers moeten lopen om hulp te zoeken.
 
"We delen winter-proof bouwpakketten met onderdakmaterialen uit om 70.000 mensen in deze regio te beschermen tegen de vrieskou. In veel gevallen, kunnen we de materialen vervoeren tot waar de wegen het toelaten, waarna mensen de pakketten urenlang op hun rug de bergen in moeten tillen", aldus Andrea Lorenzetti, coördinator onderdakvoorzieningen van het Rode Kruis.  

Hulp Rode Kruis

Naast de noodhulp aan 2,25 miljoen mensen, heeft het Rode Kruis ook zo’n 400.000 huiswaarts kerende Pakistanen voorzien van wederopbouwmaterialen, zoals zaden, landbouwmaterialen, gezondheidszorg en bouwpakketten. De schaal van de verwoesting vereist echter ook een grote inzet vanuit de internationale gemeenschap.
 
"De aandacht van de wereld heeft zich verlegd, maar er is veel meer hulp nodig om de getroffen Pakistanen weer op eigen benen te kunnen laten staan. Voedselzekerheid is een grote zorg en steun vanuit de internationale gemeenschap is van levensbelang. Zonder deze steun zullen overlevenden van deze ramp verder afglijden in armoede", zegt Guchashvili.
 
Het Rode Kruis heeft eerder aangegeven ruim 101 miljoen euro nodig te hebben om de komende twee jaar 130.000 families te helpen hun leven weer op te bouwen. De organisatie heeft vooralsnog 59% van dit bedrag ontvangen. Van de ruim 6,1 miljoen die het Nederlandse Rode Kruis heeft ontvangen vanuit de Giro 555-actie van de SHO (Samenwerkende Hulporganisaties) is reeds 92% besteed aan tenten, voedselpakketten, onderdakmaterialen en hygiënepakketten.