Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Internationale Rode Kruis verlaat Benghazi
17 maart 2011 |

Internationale Rode Kruis verlaat Benghazi

Het Internationale Rode Kruis verlaat Benghazi en Ajdabiya na 20 dagen. Het Internationale Rode Kruis geeft aan in dialoog te zullen blijven met de strijdende partijen. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat hoopt het Internationale Rode Kruis weer terug te kunnen keren.  

Recht op bescherming in tijden van oorlog

Het is inmiddels een maand geleden dat het geweld uitbrak in Libië. De gevechten zijn nog steeds bezig en breiden zich nu uit naar de dichtbevolkste gebieden van het land. “Na 20 dagen in de steden Benghazi en Ajdabiya gezeten te hebben, maken wij ons ernstige zorgen over het lot van de burgers, de zieken en gewonden, gevangenen en anderen die recht hebben op bescherming in tijden van oorlog”, zegt Simon Brooks, hoofd van de missie Libië van het Internationale Rode Kruis. 
 
Met het terugtrekken uit het gebied benadrukt het Internationale Rode Kruis dat het internationaal humanitair recht nageleefd moet worden. “Het Internationale Rode Kruis dringt er nogmaals op aan bij alle strijdende partijen om burgers en ook het medisch personeel te sparen" aldus de heer Brooks.
 
Vóór het verlaten van het gebied, overhandigde het Internationale Rode Kruis voedsel en andere essentiële zaken aan de lokale Rode Kruis medewerkers. Deze voorraden kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften van 15.000 mensen gedurende één maand. "We blijven in dialoog met alle strijdende partijen met het oog op terugkeer naar Benghazi en het westelijke deel van het land wanneer de veiligheidssituatie dat weer toelaat."    

Opvangen vluchtelingenstroom

Aan de grenzen bereidt het Internationale Rode Kruis zich voor op een toestroom van vluchtelingen aan de grenzen. Het zal mensen blijven helpen contact op te nemen met hun gezinnen en, in het geval van migranten, contact op te nemen met de ambassades. Daarnaast zullen ze vluchtelingen bij de grensposten voorzien van water, voedsel, onderdak en zullen ze medische hulp verlenen. Bovendien staan er twee medische teams klaar die binnen 24 uur ingezet kunnen worden.
 
Sinds 27 februari richt het Internationale Rode Kruis al haar aandacht op het bieden van ondersteuning voor Libische chirurgische teams en ander medisch personeel dat werkt in Benghazi's Al Jalaa Ziekenhuis en in Ajdabiya Central Hospital. Het heeft gestuurd chirurgisch materiaal en apparatuur naar andere delen van het land, en onlangs een bezoek aan gedetineerden in Benghazi.