Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Jongeren dragen bij aan positief beeld van migranten in media
1 juni 2011 |

Jongeren dragen bij aan positief beeld van migranten in media

In Nederland kennen we ruim 200 etnische groepen. Bijna een kwart van de 0- tot 25-jarigen in Nederland is van allochtone herkomst.  

Negatief beeld over allochtonen

Uit een enquête van plattelandsjongerenorganisaties blijkt dat jongeren vaak negatief denken over allochtonen, althans over "mensen met een andere cultuur dan die van jezelf". 57 Procent van hen geeft toe vooroordelen te hebben over allochtonen. Eén derde van de jongeren heeft ook daadwerkelijk wel eens mensen anders behandeld vanwege een vooroordeel. 
 
In de zomer van 2010 zijn twee jonge Rode Kruis vrijwilligers (Anne Schoenmakers en Anneke van Soest) gestart met het ontwikkelen Maatschappelijke Stage-project Positive Images.

Wat is Positive Images?

Het doel van het Positive Images-project is dat jongeren een positiever beeld krijgen van migranten. Dit doen ze door zélf bij te dragen aan deze positieve beeldvorming. In de afgelopen periode hebben middelbare scholieren mediaproducten gemaakt waarin ze migranten in een positief daglicht zetten. Denk hierbij aan het schrijven van een artikel voor een lokale krant, het maken van een filmpje over migratie, het creëren van een Facebook- of Hyvespagina of het opzetten van een fototentoonstelling. De scholieren zijn begeleid door studenten van de studentendesks in Tilburg, Utrecht, Amsterdam en Groningen.
 
Positive Images is een Europees project waar onder andere het Britse en Deense Rode Kruis aan meedoen. Het doel is om 10.000 Nederlandse jongeren te bereiken. In heel Europa is het zelfs het streven om 1 miljoen jongeren te bereiken.

Lespakket

Ten behoeve van de maatschappelijke stage is een Nederlands lespakket ontwikkeld. Daarin komen de thema’s migratie, stereotypering en respect terug  door middel van persoonlijke werkvormen als een rollenspel, quiz en aansprekende films. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl/positiveimages.
 
 
Wilt u altijd op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!