Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Medicijnen en hulpgoederen voor slachtoffers cholera-uitbraak Tsjaad
3 oktober 2011 |

Medicijnen en hulpgoederen voor slachtoffers cholera-uitbraak Tsjaad

​Een Benelux noodhulpteam van het Rode Kruis start morgen in Tsjaad met de distributie van antibiotica en rehydratiemiddelen. Het team dat bestaat uit een Nederlander, Belg en Luxemburger voorziet de komende twee weken 6000 besmette families in het zuiden en midden van het land van medicijnen. Ook verdeelt het team samen met het lokale Rode Kruis hulpgoederen zoals emmers, jerrycans en zeep onder de families. 

 
In Tsjaad zijn sinds begin dit jaar zo’n 13.800 gevallen van cholera gerapporteerd. 380 mensen zijn al aan de ziekte overleden. De zwaarst getroffen gebieden zijn de hoofdstad N’Djamena, het district Massakoury, Bongor district aan de Kameroense grens, Mongodistrict en Laidistrict. 

Noodhospitaal voor cholerapatiënten

“Vooral mensen die een markt bezoeken lopen groot risico besmet te raken”, vertelt Eelco Brouwer, noodhulpadviseur van het Nederlandse Rode Kruis en onderdeel van het noodhulpteam in Tsjaad. “Het Rode Kruis heeft in verschillende dorpen noodhospitalen opgericht voor de behandeling van patiënten en om onderlinge besmetting te voorkomen. Tijdens de behandeling die ongeveer een week duurt, mogen de mensen de ruimte niet verlaten."
 
Het Benelux noodhulpteam wilde in Tsjaad 12.000 families helpen, maar op dit moment is er maar voor 6000 families geld beschikbaar om medicijnen te leveren. Vaak hebben de mensen zelf geen geld om de behandeling te betalen. En de kans is groot dat ze het niet overleven als ze geen medicatie krijgen.  

Rode Kruis in actie

Al bij de eerste meldingen van choleragevallen in Tsjaad kwam het Rode Kruis in actie. Lokale Rode Kruisvrijwilligers trokken naar de getroffen gemeenschappen om waterpunten te desinfecteren, latrines te bouwen, zeep en andere hygiëneproducten te verdelen en de bevolking te informeren over preventiemaatregelen. 

Wat is cholera?

Cholera verspreidt zich voornamelijk via vervuild water of besmet eten. Het treft zowel kinderen als volwassenen en zonder behandeling kan het binnen een paar uur dodelijk zijn. De symptomen zijn diarree en uitdroging. Cholera is eenvoudig te behandelen via rehydratiemiddelen, maar deze medicijnen zijn niet overal beschikbaar. Ook preventiemaatregelen, zoals het gebruiken van veilig drinkwater, zijn enorm belangrijk om de uitbraak te stoppen.