Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Pakistan: een jaar na de overstromingen
29 juli 2011 |

Pakistan: een jaar na de overstromingen

Bijna een jaar geleden werd de bevolking van Pakistan overvallen door verwoestende regens en overstromingen. De ramp die hierdoor ontstond trof meer dan twintig miljoen mensen. Het herstel duurt lang en verloopt moeizaam Elf miljoen mensen zijn hun huizen verloren tijdens de overstromingen. Miljoenen mensen kunnen maar met veel moeite hun gezin onderhouden.

Noodhulp na de ramp en wederopbouw

Direct na de ramp kwam het Rode Kruis in actie. In de meest getroffen gebieden deelde het Rode Kruis vooral voedsel en schoon water uit aan de slachtoffers en verleende zij medische hulp. Om de slachtoffers te helpen hun leven weer opnieuw op te bouwen, heeft het Rode Kruis duizenden mensen voorzien van landbouwmachines, zaad en kunstmest.
 
Ook heeft het Rode Kruis veel hulp geboden aan de meest kwetsbare gemeenschappen rond Jacobabad, in het noorden van Sindh. Veel boeren konden door hun overstroomde akkerland lange tijd niet in hun eigen onderhoud voorzien. Nu wachten zij op de eerste rijstoogst sinds de overstromingen. Ze hebben hun land kunnen inzaaien en bemesten met hulp van het Rode Kruis.
 
Het Rode Kruis helpt, in samenwerking met de Pakistaanse Rode Halve Maan, ook bij het herstellen en bouwen van huizen. Vrijwilligers van de hulporganisatie bieden technische ondersteuning en leren mensen hoe ze het beste huizen kunnen bouwen, die beter bestand zijn tegen weersextremen.

Vrees voor het nieuwe regenseizoen

We staan nu aan het begin van het nieuwe regenseizoen. Terwijl veel Pakistanen nog bezig zijn om de gevolgen van de overstromingen in 2010  te overkomen, moet iedereen zich opmaken voor het aankomende regenseizoen. Vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan bereiden zich hier ook op voor. Er worden nieuwe vrijwilligers getraind, noodvoorraden aangelegd en voorlichting gegeven over wat men het beste kan doen bij nieuwe overstromingen.
 
"We moeten de gemeenschappen weerbaarder maken, zodat ze meer zelfredzaam zijn en minder afhankelijk van externe hulp," zegt Qaswar Abbas, rampcoördinator voor het Internationale Rode Kruis. “Het is erg belangrijk dat ook de lokale bevolking deelneemt aan trainingen en voorlichting. Zij weet als geen ander hoe men reageert bij overstromingen en heftige regenval. Hun advies over welke maatregelen genomen moeten worden en wat men kan doen om risico’s in te schatten en te monitoren, is cruciaal. Het gaat er uiteindelijk om dat we de kwetsbare gemeenschappen sterker maken om met dit soort rampen om te gaan. " In onderstaand Engelstalig filmpje kunt u zien hoe ze hiermee omgaan.

 DOSSIER PAKISTAN

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.