Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Pakistan overstromingen
11 oktober 2011 |

Pakistan overstromingen

De extreem zware regenval heeft huizen verwoest, grote stukken landbouwgrond weggespoeld en belangrijke voorzieningen als ziekenhuizen beschadigd. Bijna 665.000 mensen leven noodgedwongen in overvolle opvangkampen. Of langs de rand van de weg. Omringd door stilstaand water, vervuild met menselijke uitwerpselen en rottende kadavers. De combinatie van slechte sanitaire voorzieningen en gebrek aan veilig drinkwater werkt de kans op besmettelijke ziekten in de hand.

 Hulp

De Pakistaanse Rode Halve Maan voorziet de slachtoffers van drinkwater, voedsel en hulpgoederen zoals tenten en dekzeilen. Verder zijn mobiele gezondheidsklinieken ingezet voor dringende medische ondersteuning. En hygiëne promotie teams werken om het risico’s op besmettelijke ziekten te verkleinen.

Onvoorspelbaar

De moesson regens in Pakistan en grote delen van Azie zijn een jaarlijks terugkomend natuurverschijnsel. Niet zelden met overstromingen als gevolg. Vorig jaar nog richten overstromingen in dezelfde provincie Sindh ernstige schade aan en eiste vele slachtoffers. De wederopbouwactiviteiten waren nog in volle gang, toen het gebied opnieuw werd getroffen. Toch was de nog grotere hoeveelheid regen niet te voorspellen. In de provincie Sindh steeg de neerslag met een 271% opzichte van een normaal moesson seizoen. Vorig jaar was dit stijgingspercentage nog 87%.

Bijdrage Buitenlandse Zaken

Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt van het ministerie van Buitenlandse Zaken een bijdrage van € 400.000 om de Pakistaanse zustervereniging bij te staan in de hulpverlening.