Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Plastic eendjes voor ‘Veiligheid op School’
27 januari 2011 |

Plastic eendjes voor ‘Veiligheid op School’

Een flink aantal plastic eendjes in het water. Dat was het eerste zichtbare resultaat van het project ‘Veiligheid op School’. Een initiatief van het Rode Kruis in Breda. Het doel van het project is de kennis over veiligheid op school en Eerste Hulp van basisschoolleerlingen te vergroten. 

Dick Simons, directeur Rode Kruis Breda, is enthousiast: "Het eerste initiatief is een actie met ‘Eerste Hulp-eendjes’. Hiermee kunnen scholen geld inzamelen voor een interactief Eerste Hulp-leermiddel, specifiek gericht op de veiligheid op scholen.”

Actie met Eerste Hulp-eendjes

De actie richt zich op basisscholen, hun leraren, leerlingen en omgeving en wordt lokaal georganiseerd. Door ‘Eerste Hulp-eendjes’ te verkopen voor 5 euro per stuk, zamelen basisschool leerlingen geld in. De eendjes hebben een lotnummer. Dit lotnummer correspondeert met het nummer van een grote plastic eend, die meedoet in de ‘Eerste Hulp-eendjesrace’. Deelnemers die een ‘Eerste Hulp-eendje’ met het winnende lotnummer hebben, maken kans op leuke prijzen.  

Basischool ‘t Klaverblad

De eerste actie werd gehouden bij openbare basisschool ’t Klaverblad in Drimmelen. De actie was succesvol. Simons: “Een deel van de opbrengst is naar de school gegaan. Met het geld hebben zij de interactieve Rode Kruis leermodule en de TikTegel aangeschaft. Een deel van de opbrengst is naar het Rode Kruis Breda gegaan. De rest is voor overige kosten.” 
 
tiktegel.PNG

Aanstekelijk enthousiasme

De actie was volgens Simons een groot succes: “Hartverwarmend om te zien hoe de leerlingen vol enthousiasme met de Eerste Hulp – eendjes aan de slag gingen. Er was veel draagvlak voor het initiatief, want van tevoren hadden we de ouders, leraren en begeleiders goed ingelicht.” Dick Simons verwacht dat ook andere scholen enthousiast zullen worden voor dit project. Daarbij wordt hij geholpen door Alberts Onderwijs, een partij waarmee hij in dit project samenwerkt. “Hun accountmanagers benaderen scholen in heel Nederland voor dit project. De eerste positieve reacties zijn al binnen”, aldus Simons.