Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis benadrukt belang naleving humanitair oorlogsrecht
10 maart 2011 |

Rode Kruis benadrukt belang naleving humanitair oorlogsrecht

​Het geweld tussen de overheid en de opstandelingen in Libië lijkt steeds intensievere vormen aan te nemen. Het Rode Kruis is bezorgd over de situatie van burgers in het land en roept alle betrokken partijen op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren en om burgerlevens te sparen.  

Steeds groter aantal slachtoffers

In de afgelopen dagen is het aantal gewonden dat zich meldt in de ziekenhuizen in Ajdabiya en Misrata enorm toegenomen. In Misrata zijn er heftige gevechten en luchtaanvallen geweest. Hierbij zijn 40 gewonden gevallen een 22 doden. Het medische team in Adjabiya, in het oosten van het land, heeft 55 gewonden geholpen in de afgelopen week.  

Geen sprake van burgeroorlog

We spreken van een burgeroorlog bij een gewapend conflict tussen georganiseerde groeperingen in één staat. Deze situatie doet zich niet in Libië voor, omdat hier de overheid bij betrokken is. Dit doet echt niets af aan de verplichting van de betrokken partijen om zich aan de regels van het oorlogsrecht te houden.   

Onderscheid tussen burgers en strijders

De president van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Jakob Kellenberger, benadrukt dat alle strijdende partijen een duidelijk onderscheid moeten maken tussen de burgers en de mensen die deelnemen aan de strijd. Alleen strijders mogen worden aangevallen. Aanvallen die niet-onderscheidend zijn, zijn verboden. Deze verplichting om onderscheid te maken is vooral van belang bij aanvallen in dichtbevolkte gebieden, waar veel burgers het risico lopen om slachtoffer te worden.   

Slachtoffers hebben recht op medische hulp

De president van het ICRC betreurt het dat Rode Kruis-medewerkers nog steeds geen toegang hebben tot de gebieden in het westen van Libië, inclusief de hoofdstad Tripoli. “Het is onacceptabel dat, 24 dagen nadat de gevechten zijn gestart, een groot deel van het land niet toegankelijk is voor hulpverleningsorganisaties.” Het Rode Kruis doet er alles aan om deze gebieden binnen te komen, zodat het de slachtoffers van het geweld de verzorging kan bieden die ze nodig hebben. Alle slachtoffers hebben recht op medische zorg, ongeacht tot welke partij zij behoren. Tevens is het van belang dat het medisch personeel, ambulances en medische faciliteiten, gerespecteerd en beschermd worden.