Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Noodhulp voor slachtoffers overstromingen Filippijnen
18 december 2011 |

Noodhulp voor slachtoffers overstromingen Filippijnen

Het Rode Kruis biedt noodhulp aan de tienduizenden slachtoffers van de overstromingen in het zuiden van de Filippijnen. De archipel werd vrijdagnacht getroffen door tropische storm Washi (Sendong). De grote hoeveelheid regen in zeer korte tijd hebben tot grote overstromingen en landverschuivingen geleid. Meer dan 600 mensen zijn omgekomen. 35.000 mensen verblijven in evacuatiecentra, en meer dan 800 mensen worden nog vermist.

 
Het Rode Kruis is sinds zaterdagochtend actief met noodhulpteams voor reddingsoperaties en het evacueren van mensen. De hulporganisatie werkt bovendien met meer dan 600 hulpverleners in het getroffen gebied om de evacuees in de opvangcentra te ondersteunen met Eerste Hulp, warme maaltijden, dekens en kleding.
 
Vooral in de streek rond de steden Cagayan de Oro en Iligan, ruim 800 kilometer ten zuiden van Manilla, vielen veel slachtoffers en is veel schade aangericht. Op sommige plaatsen zijn naar verluid niet alleen hele huizen maar soms volledige dorpen weggevaagd. De water- en modderstroom heeft bovendien veel akkerland en veestapels verwoest, wat voor duizenden families de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn. In Mindanao, de zwaarst getroffen regio, komen tropische stormen relatief weinig voor; veel mensen waren onvoorbereid en werden bovendien in hun slaap verrast door het wassende water.