Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis eist bewijs dat Israëlische soldaat Gilad Shalit nog leeft
24 juni 2011 |

Rode Kruis eist bewijs dat Israëlische soldaat Gilad Shalit nog leeft

A.s. zaterdag (25 juni) is het vijf jaar geleden dat de Israëlische soldaat Gilad Shalit gevangen werd genomen door Palestijnse groeperingen. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over zijn lot. In de afgelopen vijf jaar heeft de hulporganisatie nog niks van hem gehoord. Zijn familie weet nog steeds niet waar hij verblijft en hoe het met hem gaat.

Totale stilte volstrekt onacceptabel

"De totale stilte rondom de heer Shalit is volstrekt onacceptabel", zegt Yves Daccord, de directeur-generaal van het Internationale Rode Kruis. "De familie Shalit heeft het recht op contact met hun zoon. Dit recht valt onder het internationaal humanitair recht."

Geen contact en geen bezoek

Het Rode Kruis heeft er bij Hamas meerdere malen op aangedrongen om contact tussen Gilad en zijn familie toe te staan. Dit was helaas tevergeefs. Het Rode Kruis heeft ook herhaaldelijk gevraagd of zij Gilad mocht bezoeken. Ook hier heeft de Hamas nooit gehoor aan gegeven. De gevangenisbezoeken door het Rode Kruis zijn erop gericht de leefomstandigheden van gevangenen in de gaten te houden. Tijdens dergelijke bezoeken voert het Rode Kruis gesprekken met de autoriteiten om te zorgen voor een menswaardige behandeling van gevangenen.

Internationaal humanitair recht

Omdat er al bijna twee jaar geen teken van leven is van de Israëlische soldaat wil het Rode Kruis bewijs zien dat de soldaat nog in leven is. "In het kader van het internationaal humanitair oorlogsrecht is Hamas dit verplicht. De soldaat heeft recht op bescherming, een menswaardige behandeling en contact met zijn familie", aldus Daccord. Het Rode Kruis doet er alles aan om het contact met de soldaat te herstellen, of in ieder geval het contact tussen hem en zijn familie te leggen.

 
Altijd op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!​​​