Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis krijgt meer toegang tot onrustige gebieden in Syrië
21 juni 2011 |

Rode Kruis krijgt meer toegang tot onrustige gebieden in Syrië

De president van het Internationale Rode Kruis (ICRC), Jakob Kellenberger, heeft besloten gesprekken gevoerd met de Syrische minister-president Adel Safar en de minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem. Tijdens de gesprekken in Damascus drong Jakob Kellenberger er op aan dat het Rode Kruis onbeperkte toegang moet krijgen tot de gebieden waar veel slachtoffers zijn gevallen door de huidige onrust in het land.

Openhartige gesprekken

"De besprekingen gingen over humanitaire kwesties. De gesprekken waren openhartig en praktisch", aldus Kellenberger. "De Syrische minister-president en minister van Buitenlandse Zaken stonden open voor ons verzoek. Zij stemden ermee in het Rode Kruis meer toegang te geven tot onrustige gebieden. Ik zal nauwlettend in de gaten houden hoe deze overeenkomst  in praktijk wordt gebracht." Ongehinderde toegang is absoluut noodzakelijk om de humanitaire situatie te beoordelen en passende hulp te bieden.

Een eerste stap voorwaarts

Jakob Kellenberger heeft ook gevraagd of gedelegeerden van het Rode Kruis de gevangen mogen bezoeken. Tijdens deze bezoeken beoordelen de gedelegeerden onder meer of de gevangen goed worden behandeld. "De Syrische regering heeft aangegeven om bereid te zijn te praten over de voorwaarden waaronder deze bezoeken kunnen plaatsvinden", aldus Kellenberger. "Dit is een eerste stap voorwaarts."  

Syrische Rode Kruis belangrijke partner

De president van het Rode Kruis heeft ook gesprekken gevoerd met de voorzitter van het lokale Rode Kruis. Deze gesprekken gingen over het versterken van de samenwerking en de coördinatie. "Het Syrische Rode Kruis blijft onze belangrijkste partner in ons streven om aan de behoeften van de slachtoffers te voldoen", aldus Kellenberger.   

Verlenen eerste hulp en medische zorg

Daarnaast was er een bijeenkomst in een EHBO-post in Damascus. De vrijwilligers van het Rode Kruis verlenen daar al eerste hulp en medische zorg sinds de onrust in het land begon. Deze EHBO-post verzorgt ook slachtoffers in het zuidelijk deel van het land.  

Lees ook:

​​Doe een gift voor de slachtoffers in Libië en Syrië​ ​