Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis onderscheidt vertrekkend voorzitter Elco Brinkman
30 mei 2011 |

Rode Kruis onderscheidt vertrekkend voorzitter Elco Brinkman

Bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis is Elco Brinkman onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Het Kruis van Verdienste is de hoogste onderscheiding van het Rode Kruis, die de organisatie bij hoge uitzondering toekent.

Bestuursvoorzitter sinds 1 april 2000 

Brinkman was sinds 1 april 2000 bestuursvoorzitter. Daarvoor was hij gedurende vier jaar vice-voorzitter. Onder zijn leiding werd in 2009 het historische besluit genomen om als een landelijke vereniging verder te gaan. Het betrof een fusie van 357 afzonderlijke rechtspersonen.

'Het fusieproces was zonder zijn leiderschap niet mogelijk geweest'

Cees Breederveld (Algemeen Directeur): 'Het fusieproces was niet mogelijk geweest zonder het leiderschap van Elco Brinkman. Zijn rijke ervaring als bestuurder en zijn onmiskenbare stijl van leiding geven aan grote en kleinere vergaderingen zijn cruciaal geweest in dit belangrijke proces. Als vervolgstap op de fusie nam de vereniging in december 2010 unaniem de strategie ‘Het Nederlandse Rode Kruis op weg naar 2020’ aan, waarmee inhoudelijk de focus werd bepaald. Met ook deze belangrijke stap laat de heer Brinkman een toekomstbestendig Nederlandse Rode Kruis achter.'

Afscheid

Eind vorig jaar kondigde Elco Brinkman zijn vertrek als bestuursvoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis aan in verband met zijn kandidaatstelling als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. De organisatie is nog op zoek naar een nieuwe voorzitter. In de tussenliggende periode wordt het voorzitterschap waargenomen door de heer E. d’Hondt.

Kruis van Verdienste

Het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis werd in 1914 ingesteld nadat Koningin Wilhelmina het Nederlandse Rode Kruis op 27 november van dat jaar in een Koninklijk Besluit toestemming had gegeven om ‘een Kruis of Medaille van Verdienste’ in te stellen. Het is de hoogste onderscheiding die het Rode Kruis toekent aan personen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor het Rode Kruis. 
 
Wilt u altijd op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!