Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis opent Prinses Margriet Fonds voor rampenpreventie
12 augustus 2011 |

Rode Kruis opent Prinses Margriet Fonds voor rampenpreventie

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht. Uit dit nieuwe fonds, genoemd naar de erevoorzitter, worden rampenvoorbereidingsprojecten van het Nederlandse Rode Kruis gefinancierd.

 
Het Rode Kruis wil naast de noodhulp meer doen aan het beperken van de omvang en de schade van rampen. Het gaat om praktische hulp voor mensen die slachtoffer dreigen te worden van een ramp, zoals de kwaliteit van hun huizen verbeteren  en  het opzetten van waarschuwingssystemen en evacuatieplannen.  Maar ook door bomen te planten, irrigatie aan te leggen en boeren zaden te verstrekken die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zodat natuurgeweld minder schade aanricht. Met donaties voor rampenvoorbereiding kunnen niet alleen levens worden gered,  het geld wordt ook efficienter besteed.  Door 1 euro te investeren in preventie kan gemiddeld 5 tot 10 euro bespaard worden op uitgaven voor noodhulp en wederopbouw. 

Hart en ziel

Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis: "Prinses Margriet zet zich al decennia met hart en ziel in voor het Rode Kruis en heeft zich altijd sterk gemaakt voor het lot van de meest kwetsbare mensen in de wereld. Als dank voor haar onvoorwaardelijke inzet hebben wij besloten een Rode Kruis fonds op te richten dat haar naam draagt en dat wordt aangewend om juist die kwetsbare mensen te helpen die hard worden getroffen door rampen nu en in de toekomst."  

Steun het Prinses Margriet Fonds 

Op 12 september wordt tijdens een benefietavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds gepresenteerd aan Prinses Margriet en de genodigden. Mensen die het fonds willen steunen, kunnen dat vanaf nu doen via rekening 7447.     

Doneer eenmalig aan het Prinses Margriet Fonds
Doneer structureel aan het Prinses Margriet Fonds

Hoorn van Afrika

De  ramp in de Hoorn van Afrika is een klinkend voorbeeld van de noodzaak van rampenvoorbereiding. Door projecten van het Rode Kruis in de regio hebben boeren daar nu minder last van de extreme droogte. Toch had het Rode Kruis meer willen doen toen begin dit jaar al bleek dat deze hongersnood dreigde. Maar de financiële steun voor de benodigde rampenvoorbereidingsprojecten bleef uit omdat geld vaak pas beschikbaar komt als de ramp in volle gang is en de voorpagina’s van de kranten haalt. Met dit nieuwe Rode Kruis Prinses Margriet Fonds hoopt het Rode Kruis dit soort situaties in de toekomst te kunnen voorkomen.   

Natuurrampen toegenomen   

Niet alleen in Afrika maar in heel de wereld is het aantal natuurrampen toegenomen. Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van extreem weer, zoals overstromingen, droogtes of hittegolven, onder meer ten gevolge van klimaatverandering. Tegelijkertijd neemt de kwetsbaarheid van mensen toe, bijvoorbeeld door te snelle ongeleide verstedelijking in ontwikkelingslanden, vaak in combinatie met armoede, zwak bestuur, gebrekkige infrastructuur en inferieure gezondheidszorg. Maar ook in rijkere landen, zoals recentelijk in Japan,  eisen rampen nog steeds veel slachtoffers, en opnieuw veelal onder kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen.  

Levens redden 

Een goed voorbeeld dat rampenvoorbereiding miljoenen leven kan redden is Bangladesh. Een half miljoen Bengalen vonden de dood tijdens een enorm krachtige cycloon en opeenvolgende overstromingen in de jaren zeventig. Reden voor het Rode Kruis om de mensen in dit rampengevoelige gebied te beschermen tegen het natuurgeweld. Want dat een ramp opnieuw zou toeslaan, dat was duidelijk.
 
Stap 1: zorg dat mensen weten wanneer een ramp komt.
Stap 2: zorg voor veilige evacuatie.
Stap 3: zorg voor tijdelijke opvang.

In de loop van de jaren zijn deze drie stappen steeds verder uitgewerkt. En met resultaat. In 1991 vielen bij een soortgelijke ramp nog 140.000 doden, maar 350.000 konden op tijd worden geëvacueerd. In 1997 verloren 200 mensen hun leven, een miljoen mensen had een veilig heenkomen gevonden. Belangrijke rol bij dit succes speelt Azie’s grootste radionetwerk, dat waarschuwingen uitzendt via 143 radiostations. Rode Kruis-vrijwilligers verspreiden de boodschap verder met megafoons, tot in de kleinste dorpen waar mogelijk geen radio ontvangst is.  

Rampenvoorbereiding in 12 landen

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt in 2011 activiteiten op het vlak van rampenvoorbereiding en –risicovermindering in 12 landen in Centraal Azië (Tadzjikistan, Oezbekistan, Kirgizië, Turkmenistan, Kazachstan), Zuidoost Azië (Indonesië, Filippijnen, Vietnam) , Oost Afrika (Ethiopië, Oeganda, Kenia) , Centraal Amerika (Nicaragua, Guatemala) en Zuid Amerika (Colombia en Suriname). Er werden ongeveer 700.000 mensen bereikt voor een totaal bedrag van 5 miljoen euro. Het Nederlandse Rode Kruis gaat de donaties van het nieuwe Rode Kruis Prinses Margriet fonds gebruiken om deze rampenvoorbereidingsprojecten te kunnen financieren.  
Steun het Prinses Margriet Fonds en word nu donateur
Steun het Prinses Margriet Fonds en maak nu uw gift over