Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis vraagt met klem toegang tot gewonden en gevangenen Syrië
3 mei 2011 |

Rode Kruis vraagt met klem toegang tot gewonden en gevangenen Syrië

​Het Rode Kruis betreurt de slachtoffers die zijn gevallen naar aanleiding van de gewelddadige situatie in Syrië sinds half maart. In de afgelopen dagen hebben we er op aangedrongen dat wij erg graag toegang krijgen tot gewonden en gevangenen. Zo kunnen wij hen voorzien van Eerste Hulp en overige noodhulp. Daarnaast vragen wij iedereen, die betrokken is bij de gevechten en demonstraties, menselijk leven en waardigheid te allen tijde te respecteren.

Update 6 mei: Rode Kruis brengt hulpgoederen naar Daraa

Na dagenlang aandringen bij de Syrische autoriteiten heeft het Rode Kruis donderdagmiddag hulgoederen kunnen brengen naar Daraa. Het gaat om twee vrachtwagens met schoon drinkwater en twee vrachtwagens met medicijnen en voedsel. In onderstaand audiofragment vertelt persvoorlichter Hanna Emmering hierover.
 
 
​​Doe een gift voor de slachtoffers in Libië en Syrië​ ​

Situatie kritiek in Syrië

Marianne Gasser, hoofd van de Internationale Rode Kruis delegatie in Damascus, typeert de situatie als kritiek. "Het geweld heeft de afgelopen tijd al veel gewonden veroorzaakt. We zijn erg bang dat het aantal gewonden en doden zal oplopen als de situatie verder verslechtert.”

Medewerkers van het (lokale) Rode Kruis verlenen al weken Eerste Hulp aan gewonden en helpen bij het evacueren van slachtoffers. Daarnaast distribueren zij EHBO-kits, medicijnen en stretchers aan de ziekenhuizen in het getroffen gebied. 

Contactherstel met familie in buitenland

Het Rode Kruis werkt in Syrië sinds de Israëlische bezetting van de Golan vlakte in 1967. Wij richten ons met name op het verminderen van de gevolgen van de bezetting en helpen burgers uit Syrië en Irak met het herstellen en onderhouden van contact met familie in het buitenland. Ook bezoeken medewerkers van het Rode Kruis gevangen Syriërs in het buitenland en worden kwetsbare gemeenschappen in het droge noord-oosten van het land voorzien van schoon drinkwater.