Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Rode Kruis wil onmiddellijk toegang tot geweldsgebieden Syrië
10 juni 2011 |

Rode Kruis wil onmiddellijk toegang tot geweldsgebieden Syrië

Het Rode Kruis betreurt het aantal doden en gewonden die zijn gevallen als gevolg van het aanhoudende geweld in Syrië ten zeerste. De hulporganisatie vraagt om onmiddellijke toegang tot de slachtoffers van het geweld inclusief  toegang tot gevangenen en mensen die zijn gearresteerd.

Directe humanitaire hulp aan kwetsbare mensen

“We hebben meerdere verzoeken ingediend bij de Syrische autoriteiten om deze toegang te verlenen. Helaas hebben we nog geen toegang gekregen tot de mensen in nood. Wij zijn vastbesloten om de mensen, die  slachtoffer zijn geworden van het geweld, te helpen. Daarnaast willen we ook alle gevangenen bezoeken.”, aldus Jakob Kellenberger, president van het Internationale Rode Kruis (ICRC). “Het is van levensbelang dat wij onmiddellijk humanitaire hulp kunnen bieden aan de mensen die kwetsbaar zijn. We willen hen direct - zonder vertraging – bereiken.”

Bezoeken van gevangenen

Uit tal van rapporten blijkt dat honderden mensen zijn gedood of gewond zijn geraakt. Duizenden mensen zijn aangehouden of gearresteerd en duizenden mensen zijn aan hun huis gekluisterd vanwege het geweld. ''We zijn bereid om onze medewerkers naar de getroffen gebieden te sturen om de mensen daar te beschermen en de mensen in nood te helpen", aldus Kellenberger. "Daarom verzoeken we nogmaals om toegang te krijgen tot de gevangenen. Zo kunnen wij beoordelen of ze goed worden behandeld. Onze bevindingen delen we dan vertrouwelijk met de betrokken autoriteiten. Ik ben bereid om zelf naar Syrië te gaan en gesprekken met de autoriteiten te voeren", voegt hij eraan toe.
 
Samen met het lokale Rode Kruis heeft het Internationale Rode Kruis al korte bezoeken gebracht aan Daraa, Tartous en Homs in de afgelopen maand. "We blijven de levensreddende inspanningen van het lokale Rode Kruis ondersteunen", aldus Kellenberger. “Maar doordat onze bezoeken van korte duur waren, was het moeilijk om een volledig beeld van de situatie te krijgen en de omvang van de humanitaire behoeften vast te stellen."

Respecteren van menselijk leven en waardigheid

Het Rode Kruis heeft in het verleden al opgeroepen aan iedereen, die betrokken is bij de gevechten en demonstraties, menselijk leven en waardigheid te allen tijde te respecteren. Men moet zich houden aan de regels van het internationaal recht. Dit geldt ook voor de behandeling van de arrestanten en gevangenen in Syrië.  

Lees ook:

Doe een gift voor de slachtoffers in Libië en Syrië