Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Terugblik op geweldige dag in zonnig Valencia
30 september 2011 |

Terugblik op geweldige dag in zonnig Valencia

Vrijdagochtend 23 september was het eindelijk zover: de dagtocht naar Valencia voor chronisch zieken en gehancipten georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis samen met luchtvaartmaatschappij KLM en reisorganisatie TUI. Woordvoerder Hanna Emmering ging mee en blikt terug op deze onvergetelijke dag.

Om half zes in de ochtend staan ruim 70 gasten van het Rode Kruis paraat bij de incheckbalie op Schiphol. Een logistieke tour-de-force voor de organisatie van het Rode Kruis, TUI en KLM om te zorgen dat iedereen op tijd, met de juiste badges, gelabelde rolstoelen, tasjes met informatie én KLM pet veilig en wel door de douanepoortjes kwam en op tijd bij de gate aanwezig is. De zon is nog nauwelijks op als de drie directeuren - Cees Breederveld, Peter Hartman (KLM) en Steven van der Heijden (TUI Nederland) - goedgemutst de passagiers nog even toespreken om hen een heel bijzondere dag toe te wensen. 
 
Blije maar ook gespannen gezichtjes en zelfs her en der wat tranen. Voor veel gasten is alleen de ontvangst op Schiphol en überhaupt het in een vliegtuig stappen al een belevenis op zich. En dan ook nog onder begeleiding van een cameraploeg van Hart van Nederland! 

Valencia

Na een korte vlucht landt het vliegtuig soepel op de luchthaven van het Spaanse Valencia. Grote bussen van TUI staan klaar om de hele groep te vervoeren – maar eerst moeten de rollende passagiers nog van boord: de Rode Kruis tilploeg zorgt met vereende krachten en onder toeziend oog van zelfs Spaanse fotografen en cameramensen ervoor dat iedereen heelhuids en tevreden uit het vliegtuig, en in de bus terecht komt. 
 


Onder strakblauwe lucht en met een temperatuur van een graad of 25 gaan de bussen (geel, groen, rood, blauw en roze) op pad voor een tour door de mooie binnenstad van Valencia. Elke bus heeft zijn eigen gids die uitgebreid vertelt over de geschiedenis van de stad, de specifieke gebouwen en natuurlijk hoe je echte paella valenciana maakt.  

Spaans buffet

Rond het middaguur komen we aan bij het SH Valencia Palace Hotel. Op de 6e verdieping staat in een grote zaal een heerlijk Spaans buffet klaar, waar de gasten eerst aarzelend maar later vol overtuiging op aanvallen. Ook de KLM crew schuift aan voor een hapje eten, gezellig kletsend met de gasten. Uiteraard staat de authentieke paella ook op het menu.
 
Na de lunch gaan we weer gezamenlijk op stap met de bussen. We brengen een bezoek aan la Ciudad de las Artes y Sciencias, een surrealistisch gebouwen- en museumpark dat midden in de droge rivierbedding van de stad ligt. Iedereen bewondert de imposante en prachtige constructies van architect Calatrava die boven ons uit torenen; al is voor sommigen de bewegende dino op 'ware' grootte het hoogtepunt van de attracties.
 
De verschillende groepen wandelen over het terrein, maken foto’s van de uitzichten en elkaar, en genieten uiteraard van de zon. Bij enkelen slaat de vermoeidheid toe – zeker als je dan even gaat zitten met een koude cola en een croissantje – maar de sfeer is heel positief en iedereen heeft het enorm naar zijn zin.  

Onvergetelijke dag

Na de traditionele groepsfoto maken we ons op voor de terugreis. Met de bussen rijden we nuffig aan alle controles voorbij, rechtstreeks het platform op, waar ons eigen vliegtuig al braaf staat te wachten. Tevreden en blij zoekt iedereen zijn eigen stoel weer op. Fantastisch hoe je zo veel kunt doen in een dag! Om 21:00 ’s avonds staat iedereen weer met benen en wielen op Nederlandse bodem. De gasten zijn veelal ontzettend moe, maar iedereen is het er over eens: het was een onvergetelijke dag!
 

Lees ook: