Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Veiligheidssituatie in Jemen zorgelijk
8 december 2011 |

Veiligheidssituatie in Jemen zorgelijk

Het internationale Rode Kruis is ernstig verontrust door de escalatie van geweld in de Jemenitische stad Taiz. Naast de zorg voor een toenemend aantal gewonden, kampen hulpverleners met moeizame doorgang in het conflictgebied. Het Rode Kruis roept autoriteiten en strijders op om medische hulpverleners de ruimte te geven om gewonden te behandelen en te vervoeren.

"Er zijn meldingen van gewonden die niet in staat zijn om medische voorzieningen te bereiken. En van medische voorzieningen die worden aangevallen en beschadigd", zegt Eric Marclay, het hoofd van de Rode Kruis delegatie in Jemen. "Het geweld heeft een grote invloed op als ons werk, maar vooral de levensreddende medische diensten zijn hard getroffen. Het escalerend geweld heeft in de straten van Taiz een spoor achtergelaten van tientallen doden en gewonden." Het Rode Kruis wijst alle betrokken partijen erop dat alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om gewonden te behandelen en evacueren.

In sommige gevallen zijn hulpverleners niet alleen verhinderd om levens te redden, ze raken ook zelf gewond. "Proberen om een leven te redden kan tegenwoordig je eigen leven kosten,” aldus Marclay. "Iedereen die gewond is, moet levensreddende medische zorg krijgen zonder vertraging. Toegang tot de gezondheidszorg moet niet willekeurig worden ontkend of beperkt. Het is essentieel dat medisch personeel, voertuigen en voorzieningen worden beschermd en gerespecteerd", voegt hij eraan toe. “Ziekenhuizen mogen niet worden aangevallen.”
 
Sinds de start van de onrust in Jemen, ondersteunt het Rode Kruis lokale ziekenhuizen met voorraden en menskracht om het aantal gewonden te kunnen behandelen.