Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Vrijwilliger Gerda krijgt onderscheiding voor hulp bij schietpartij Alphen
23 september 2011 |

Vrijwilliger Gerda krijgt onderscheiding voor hulp bij schietpartij Alphen

In Alphen aan den Rijn hebben vandaag tien mensen een onderscheiding gekregen van het Carnegie Heldenfonds. De tien helden hadden allemaal een bijzondere rol bij het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof begin april. Een van hen is de 71-jarige Rode Kruis-vrijwilliger Gerda Schreuder. Op het moment van de schietpartij verkocht ze in het winkelcentrum truien. De opbrengst was bestemd voor het Rode Kruis. 

Gerda zag Tristan van de Vlis aan komen rennen en wild om zich heen schieten. Ze bedacht zich geen moment en hielp meteen. Met gevaar voor eigen leven wierp ze zich op een zwaargewonde man om hem te beschermen tegen de kogelregen. Toen ze oog in oog met de schutter stond, waren zijn kogels op en moest Van der Vlis zijn wapen herladen.

EHBO 

Na de schietpartij werd Gerda, die duidelijk zichtbare Rode Kruis kleding droeg, gevraagd om te controleren of de neergeschoten mensen nog in leven waren. Mede dankzij haar EHBO-kennis wist ze wat ze moest doen. Het bewijst volgens de heldin nog maar eens het belang van kennis van Eerste Hulp. 
 
De prijs neemt Gerda vandaag met gemengde gevoelens in ontvangst. Volgens haar verdienen veel meer mensen een prijs en heeft ze gewoon gedaan wat ze moest doen. 
 
 
rode kruis vrijwilliger gerda.png

 
 
‚Äčehbo-blok-rechts.png