Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 2011 Werelddag van het Rode Kruis: eerbetoon aan onze vrijwilligers
6 mei 2011 |

Werelddag van het Rode Kruis: eerbetoon aan onze vrijwilligers

​Op zondag 8 mei staat het Rode Kruis wereldwijd stil bij de waardevolle bijdrage van de vrijwilligers. Al 150 jaar zijn zij een onmisbare schakel in onze hulpverlening. Hun opoffering en toewijding wordt vaak ondergewaardeerd. 

Vrijwilligers zijn ook zelf vaak slachtoffer

Onze vrijwilligers worden steeds vaker geconfronteerd met natuurrampen, ziektes, oorlog en andere vormen van geweld, armoede, honger en klimaatsverandering. Vrijwilligers evacueerden zieken en gewonden, verleenden eerste hulp, deelden water en voedsel uit en boden psychosociale eerste hulp. 
 
‘Onze vrijwilligers zijn vaak ook zelf het slachtoffer van de crises waarbij ze hulp verlenen. Er is moed en gevoel van solidariteit voor nodig om je eigen lijden opzij te zetten en om anderen op zo'n moment te helpen’ zegt Tadateru Konoe, voorzitter van het Internationale Rode Kruis

13 miljoen vrijwilligers wereldwijd

Het Rode Kruis telt 13 miljoen actieve vrijwilligers wereldwijd. De vrijwilligers werken vaak aan de frontlinie en worden zo blootgesteld aan risico’s. Daarom roept het Rode Kruis ook op om hun veiligheid en welzijn te respecteren. 
 
Rampen zullen zich blijven voordoen. ‘Onze vrijwilligers spelen hier een belangrijke rol in. Daarom staan wij op de Werelddag van het Rode Kruis stil bij hun onschatbare waarde.'

Wilt u ook vrijwilliger worden? Dat kan. Bekijk onze vacatures.
 
Bekijk onze vacatures voor vrijwilligers