Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Hulpverlener van het Rode Kruis gedood in Sri Lanka

Hulpverlener van het Rode Kruis gedood in Sri Lanka

Den Haag/Geneve/Colombo, 5 maart 2009 - Een medewerker van het Internationale Rode Kruis (ICRC) is woensdag overleden aan zijn verwondingen, opgelopen tijdens zijn werk in het noorden van Sri Lanka.

 
Vadivel Vijayakumar was afgelopen dagen bezig gewonden te evacueren uit het gebied waar momenteel ongeveer 150.000 burgers zijn ingesloten door strijdende partijen. Hij werd woensdag geraakt door een granaatscherf en overleed aan zijn verwondingen in een van de tijdelijk opgezette klinieken.
 
Het Rode Kruis rouwt om het verlies van deze collega, die een vrouw en drie kinderen achterlaat. De noodzakelijke hulp aan getroffenen in heel Sri Lanka gaat door. 

Hieronder het volledige internationale persbericht van het ICRC;
voor meer informatie kunt u bellen met persvoorlichting van het Nederlandse Rode Kruis: Loes Visser 070 - 4455881 of 06 - 51 84 07 08 
==============================================================
Het Rode Kruis vraagt bescherming van burgers
Colombo, 4 maart 2009 - Het internationale Rode Kruis (ICRC) signaleert een verschrikkelijke situatie in noordelijk Sri Lanka. Daar zijn sinds eind vorig jaar 150.000 mensen op de vlucht ingesloten geraakt door oplaaiende gevechten. In een slinkend gebied hebben zij behoefte aan alles: water, medicijnen maar bovenal beschutting en veiligheid. Jacques de Maio, bij het ICRC verantwoordelijk voor hulpacties in in Zuid-Azië, schetst de verschrikkelijke realiteit in het gebied. De Maio is geïnterviewd op 4 maart, vlak voordat een van de Rode Kruis hulpverleners werd geraakt door een granaatscherf en aan zijn verwondingen bezweek.
Kunt u beschrijven hoe het ervoor staat in het door gevechten verscheurde noorden van Sri Lanka?
"Voor de bevolking die door de opschuivende gevechten ingesloten is geraakt in het Vanni-gebied, is het absoluut één van de meest rampzalige situaties die ik zelf ooit ben tegengekomen. Verder onnodig lijden en sterven kan worden voorkomen door burgers toe te staan snel te vertrekken uit het gebied. Er moet dringend ook veel meer humanitaire hulp naar Vanni. Met de steun van alle strijdende in het conflict, heeft het Rode Kruis een veerboot ingezet om gewonden en hun familie uit Putumattalan in het noordoosten te evacueren. Er bevinden zich duizenden mensen in het kustgebied, die letterlijk geen kant meer op kunnen. Zij hebben geen enkele bescherming tegen het geweervuur in dit gebied. Mensen sterven. Er is geen enkel operationeel ziekenhuis of kliniek meer in het gebied. Wat er was, is kapotgeschoten en vernietigd.
 
Hoe beslist u wie er per veerboot wordt geëvacueerd?
De betrokken autoriteiten besluiten samen wie op de veerboot wordt geëvacueerd, evacués vertrekken in de volgorde die de artsen bepalen. Tragisch genoeg moeten wij bij iedere evacuatie nog zo veel mensen achterlaten. Voor onze mensen ter plaatse is dit onverteerbaar. Hoe positief het ook moge zijn dat wij in de laatste drie weken erin slaagden 2.400 mensen te redden, toch blijven onze gedachten bij de mensen die wij moesten achterlaten, vooral de gewonden en de zieken.
Wat is uw vrees voor de burgers in Vanni?
De burgers bevinden zich letterlijk tussen de vechtende partijen. Middenin de vuurlinie en  ver van elke kans op hulp komen burgers om het leven bij militaire acties. Er is nu een snelle evacuatie nodig, volgens internationale afspraken om strijdenden en burgers te scheiden … maar ook met gezond verstand. Ook humanitaire hulp, met name medische bevoorrading, is nu heel hard nodig.
Lukt het om medische hulpgoederen ter plaatse te krijgen?
Totnogtoe krijgen wij onvoldoende voorraden in het gebied. Wij zouden graag veel meer doen om de Sri Lankese hulpverleners te helpen die de gewonden ter plekke moeten behandelen. Behalve geneesmiddelen, hebben de mensen ook dringend voedsel nodig.

Hoeveel mensen zijn er momenteel in Vanni?
De oplaaiende gevechten en stromen ontheemden veroorzaken natuurlijk een enorme chaos, wat het zeer moeilijk maakt om betrouwbare cijfers te geven. Wij schatten dat er ongeveer 150.000 mensen in Vanni vastzitten.