Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Internationale Rode Kruis kiest nieuwe voorzitter
19 november 2009 |

Internationale Rode Kruis kiest nieuwe voorzitter

De Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC) heeft vandaag Tadateru Konoé van het Japanse Rode Kruis als haar nieuwe voorzitter voor een termijn van vier jaar gekozen. De IFRC is de koepelorganisatie van alle nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen wereldwijd met in totaal bijna 17 miljoen vrijwilligers.   

 
De voorzitter is gekozen door vertegenwoordigers van de nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan- verenigingen die momenteel de 17e General Assembly (GA) van het Rode Kruis bijwonen. De General Assembly is het hoogste besluitvormingsorgaan binnen de Internationale Federatie van het Rode Kruis en vindt dit jaar in Nairobi, Kenia plaats. De General Assembly komt iedere twee jaar bijeen om het kader en beleid te bepalen waarbinnen de nationale Rode Kruis-verenigingen hun humanitaire missie uitvoeren om de meest kwetsbaren te helpen.
 
Konoé is sinds 2005 voorzitter van het Japanse Rode Kruis, nadat hij daar 14 jaar als vice-voorzitter actief was. Hij bekleedde diverse functies binnen de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Tussen 1970 en 2008 is Konoé betrokken geweest bij meer dan 30 Rode Kruis missies in verschillende werelddelen. 
 
Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: "Tadateru Konoé heeft een enorme staat van dienst. Niet alleen binnen zijn eigen nationale Rode Kruis vereniging, maar ook door zijn ervaring met alle facetten van de hulpverlening van het Rode Kruis in het veld. Het Nederlandse Rode Kruis is verheugd met zijn aanstelling en ziet de komende termijn vol vertrouwen en in goede samenwerking tegemoet".
 
Konoé volgt Juan Manuel Suárez del Toro op, voorzitter van het Spaanse Rode Kruis, die twee termijnen als voorzitter van de IFRC heeft volbracht. Konoé’s nieuwe termijn start op 21 november 2009. 

Good news for Africa

Ter gelegenheid van de General Assembly in Nairobi werden vandaag ook drie Afrikaanse journalisten uitgeroepen tot de winnaars van de ‘Good News for Africa Competition’. Zij werden geroemd door het Rode Kruis vanwege hun inspanningen om ook inspirerende succesverhalen over Afrika onder de aandacht te brengen en zo enig tegenwicht te bieden aan de vaak negatieve berichtgeving over het continent.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Eva Smits, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 0031 6 20959478 of mail: esmits@redcross.nl