Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Maak allerarmsten weerbaar tegen klimaatverandering
12 december 2009 |

Maak allerarmsten weerbaar tegen klimaatverandering

Op 15 december, Humanitarian Day, spreken humanitaire organisaties met ministers in Kopenhagen en vragen aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor de meest kwetsbare mensen in de wereld.

 
Nederlandse humanitaire, milieu en ontwikkelingsorganisaties waren voorlopers die de risico’s van klimaatverandering voor de armste mensen onderkenden en in actie kwamen. Cordaid, het Nederlandse Rode Kruis, Wetlands International, CARE Nederland en het Klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis hebben de krachten gebundeld en een programmavoorstel ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Samen willen deze organisaties zo’n 1 miljoen mensen in landen in Afrika, Azië en Centraal Amerika weerbaarder maken tegen de gevolgen van rampen en extreem weer. Deze Partners for Resilience, zoals deze alliantie heet, streeft ernaar mensen te beschermen door middel van rampenpreventie- en klimaatadaptatieprogramma’s door onder meer een beter beheer van ecosystemen.
 
“Humanitaire organisaties moeten steeds vaker in actie komen om mensen te helpen bij weergerelateerde rampen zoals overstromingen en droogtes,” aldus Sasja Kamil, Klimaatcoördinator van Cordaid. “In Kopenhagen moeten afspraken gemaakt worden om deze mensen beter te beschermen, want helaas zullen de effecten van klimaatverandering de komende jaren nog verder toenemen. Gelukkig hebben onze organisaties veel kennis ontwikkeld over het voorkomen van deze rampen, kennis die kan worden ingezet bij aanpassing aan klimaatverandering.”
 
Zo voert Cordaid sinds 2002 programma’s uit om droogte te bestrijden in de Hoorn van Afrika en richtte het Nederlandse Rode Kruis in datzelfde jaar het Internationale Klimaatcentrum op en is CARE Nederland voortrekker op het gebied van rampenpreventie op lokaal niveau.
 
Natuurbeschermingsorganisaties zoals Wetlands International hebben juist veel ervaring in het verminderen van de effecten door extreem weer. Pieter van Eijk, Wetlands International: “vooral waterrijke natuurgebieden zoals moerassen en meren spelen een cruciale rol om de invloed van extreme regenval of juist extreme droogte te verminderen”. Samen heeft dit unieke consortium veel kennis en ervaring in het voorkomen van weer gerelateerde rampen; kennis die kan worden ingezet bij aanpassing aan klimaatverandering.
 
Deze organisaties zullen verder deelnemen aan een panel met jongeren en de dag beginnen door het startschot te geven aan de “Walk for Water”: tientallen meisjes zullen ieder een jerrycan water dragen van het hart van Kopenhagen naar het conferentie centrum waar de klimaattop plaatsvindt. “Hiermee vragen ze aandacht en tonen ze hun solidariteit met de tientallen miljoenen meisjes die iedere dag hetzelfde moeten doen, een taak die door klimaatverandering en het verlies aan wetlands steeds moeilijker en langduriger zal worden,” aldus Bruno Haghebaert van het Nederlandse Rode Kruis.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noor voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie neemt u contact op met Madeleen Helmer
telefoon: +31 6 13 55 86 88.
 
Alle leden van de alliantie zijn ook aanwezig op de Klimaatconferentie in Kopenhagen.
Climate Centre van het Internationale Rode Kruis, Madeleen Helmer
telefoon: +31 6 13 55 86 88.
Cordaid, via persvoorlichter Valerie Kierkels +31 6 2252 4028
CARE Nederland: via Nok van de Langenberg of Anne te Molder,
telefoon: +31 70 310 50 50
Wetlands International: Alex Kaat (n Copenhagen): +31 6 5060 1917