Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Nederlandse Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers Sri Lanka

Nederlandse Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers Sri Lanka

Den Haag, 1 mei 2009 - Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 6868 voor hulp aan slachtoffers van het conflict in Sri Lanka. Vluchtelingenkampen rondom het conflictgebied groeien met tienduizenden vluchtelingen per dag. In het conflictgebied zelf zitten nog altijd duizenden burgers, waaronder veel vrouwen, kinderen en ouderen, klem op een lapje grond van enkele vierkante kilometers groot.

 
De afgelopen twee dagen hebben zich alleen al ruim 100.000 vluchtelingen gemeld bij de legercontrolepost Omanthai. Zij worden ondergebracht in vluchtelingenkampen rondom het conflictgebied. “De vluchtelingenkampen groeien met tienduizenden per dag. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel zieken en gewonden. Er is veel meer noodhulp nodig dan nu wordt geven. De autoriteiten moeten meer doen om dit mogelijk te maken”, dat zegt Monica Zanarelli, Hoofd Operaties van het Internationale Comité van het Rode Kruis in de regio.
 
De autoriteiten geven geen toestemming aan vluchtelingen om vrij te reizen tussen de vluchtelingenkampen. Duizenden vluchtelingen zijn op de vlucht gescheiden van familie en dierbaren, onder hen bevinden zich veel kinderen. Het Internationale Rode Kruis heeft donderdag de autoriteiten in Sri Lanka gevraagd zo snel mogelijk de restricties op te heffen, zodat dierbaren en familie in dezelfde vluchtelingenkampen herenigd kunnen worden. Er zijn bij het Internationale Rode Kruis inmiddels duizenden verzoeken binnengekomen van vluchtelingen die hun naasten op het spoor trachten te komen.
 
Het Rode Kruis heeft op diverse locaties rondom het conflictgebied watertanks geïnstalleerd, zodat de vluchtelingen toegang houden tot schoon drinkwater. Daarnaast zijn er toiletten gebouwd en 1800 familietenten gedistribueerd die onderdak bieden aan bijna 8000 mensen. In de aankomende dagen staan diverse noodhulpactiviteiten gepland. Het Rode Kruis heeft sinds 10 februari al meer dan 12.400 zieken en gewonden en hun verzorgers per boot geëvacueerd uit het conflictgebied. De laatste evacuatie is uitgevoerd op 29 april op het schip ‘the Green Ocean’ van het Internationale Rode Kruis. Er bevonden zich tijdens die evacuatie ruim 520 mensen aam boord. Een dag eerder bracht hetzelfde schip 30 ton voedsel naar het gebied. De aankomende dagen staan meer voedseltransporten gepland.
--------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Rode Kruis, Sebastien Kraaijeveld, 070 - 44 55 728 / 06 – 51525111 of skraaijeveld@redcross.nl. Hij kan u desgewenst in contact brengen met medewerkers van het Rode Kruis in het rampgebeid.