Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Nederlandse Rode Kruis publiceert online Jaarverslag 2008
8 juni 2009 |

Nederlandse Rode Kruis publiceert online Jaarverslag 2008

Het jaarverslag van het Nederlandse Rode Kruis is vanaf vandaag online te bekijken op www.rodekruis.nl/jaarverslag2008. In het jaarverslag komen de belangrijke thema’s aan bod die het werk bepaalden van de organisatie in 2008, zoals de aardbeving in China, cycloon in Myanmar, hulp na verkiezingsgeweld in Kenia, Eerste Hulp en eenzaamheid in Nederland. Daarnaast aandacht voor de vrijwilligers; zonder hen zouden de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis niet mogelijk zijn. Ruim 35.000 vrijwilligers spanden zich in 2008 in voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.

Internationale Hulp

Begin mei raasde de cycloon over Myanmar en verwoestte de regio’s Ayeyarwaddy en Yangon. Nargis stond op de achtste plek van dodelijkste cyclonen aller tijden: 84.500 doden en 2,4 miljoen slachtoffers. De hulp van het Rode Kruis was snel. 27.000 Hulpverleners van het Rode Kruis kwamen direct na de ramp in actie door het verlenen van noodhulp: voedsel, tenten, hygiënekits.

Op 12 mei 2008 verwoest een aardbeving de Chinese provincie Wenchuan met tot gevolg: 69.200 doden en 375.000 gewonden. Zeker 15 miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Het Nederlandse Rode Kruis reageerde direct met tenten en specialisten, en een financiële bijdrage.
 
Structurele hulp loopt in 2008 als een rode draad door de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. Variërend van HIV/AIDS voorlichting in Haïti, het verlenen van gezondheidszorg in Soedan tot het voorbereiden van de bevolking op de klimaatverandering in Guatemala.

Nationale Hulp

Slechts één op de 33 personen beschikt over Eerste Hulp vaardigheden. Om die reden zet het Rode Kruis zich de komende jaren actief in om op een toegankelijke en laagdrempelige manier Eerste Hulp kennis aan te bieden. Verder heeft in 2008 een onderzoek plaatsgevonden naar de Cursus vrienden maken van het Rode Kruis. Hieruit blijkt dat de cursus effectief is en heeft bijgedragen aan vermindering van gevoelens van eenzaamheid.
Vrijwilligers van het Rode Kruis kwamen op Nieuwjaarsdag in actie tijdens de dichte mist in Almelo door 150 veldbedden af te leveren voor de opvang van automobilisten. Twee maanden later brachten zij tijdens de zware storm veldbedden naar Schiphol voor de daar gestrande vliegpassagiers. En daar bleef het niet bij. Op eerste Pinksterdag werden de bewoners van een verpleeghuis in Zevenbergen opgeschrikt door een grote brand en in mei volgde een vuurzee in de TU Delft.
 
‘Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp’ was dit jaar het thema van 3FM Serious Request. In de week voor kerst sloten de dj’s Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering zich op in een glazen studio op de Grote Markt in Breda. Zes dagen lang mochten zij niet eten, terwijl ze 24 uur per dag live radio maakten. In Nederland bracht de actie € 5.637.937 op. Met de opbrengsten verzorgt het Rode Kruis water, sanitaire voorzieningen, voedsel, onderdak en medische verzorging aan vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek, Kenia, Soedan, Somalië, Democratische Republiek Congo, Oeganda, Sri Lanka en de Filippijnen.
 
Het Nederlandse Rode Kruis had in 2008 ruim € 66 miljoen beschikbaar voor het steunen van de meest kwetsbare mensen in Nederland en wereldwijd. Dit bedrag kwam van het Nederlandse publiek en het bedrijfsleven, bijdragen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en fondsen van de Europese Unie.

Jaarmagazine

Naast het online jaarverslag, verschijnt ook het Jaarmagazine 2008, met persoonlijke verhalen van mensen die hulp ontvingen of gaven. Zoals de Rode Kruis-medewerker die direct na de cycloon in Myanmar werd overgevlogen om ter plekke de noodhulp te coördineren. Of het indringende verhaal van Karin Camfferman, die na de oorlog was verscheurd van haar familie en te weten kwam wat er met haar ooms is gebeurd.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Katherine Knowles van het Nederlandse Rode Kruis, 070 - 44 55 881/ 06 -518 40 708.
Het online jaarverslag is te vinden op: www.rodekruis.nl/jaarverslag2008