Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Nederlandse Rode Kruis verwelkomt Verklaring EU Lidstaten
11 augustus 2009 |

Nederlandse Rode Kruis verwelkomt Verklaring EU Lidstaten

Het Nederlandse Rode Kruis, als nationale vereniging van een EU Lidstaat, verwelkomt de Verklaring van de EU Lidstaten ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de vier Verdragen van Genève voor de bescherming van oorlogsslachtoffers van 12 augustus 1949.

 
In deze verklaring, opgesteld door huidig EU-voorzitter Zweden, wordt het belang van de Verdragen van Genève bekrachtigd. Op basis van regels uit deze Verdragen zijn vele levens gered, duizenden krijgsgevangenen bezocht en miljoenen gezinnen herenigd, die elkaar door gewapende conflicten uit het oog zijn verloren.
 
Tevens onderschrijft de EU-verklaring de universele acceptatie van de Verdragen, maar erkent dat de naleving hiervan permanente zorg en aandacht verdiend. De EU werkt onophoudelijk aan het waarborgen van de bescherming die de Verdragen bieden aan slachtoffers van gewapende conflicten.
 
Het Nederlandse Rode Kruis heeft een ondersteunende rol ten opzichte van de Nederlandse overheid op humanitair gebied. In deze rol ondersteunen we de overheid in de promotie, disseminatie en implementatie van het humanitair oorlogsrecht in Nederland. We waarderen de goede samenwerking en we blijven in deze belangrijke rol de overheid graag assisteren.
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Rode Kruis, Sebastien Kraaijeveld 070 44 55 728/ 06- 51525111.