Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Nieuwe aanpak in strijd tegen malaria cruciaal

Nieuwe aanpak in strijd tegen malaria cruciaal

Het wereldwijd uitbannen van malaria is niet haalbaar als de distributie van muskietennetten het primaire middel in de bestrijding van de ziekte blijft. Regelmatige voorlichting en bewustwordingscampagnes in Afrikaanse gemeenschappen vormen een cruciaal onderdeel in het wereldwijd uitbannen van malaria. Dat staat in het rapport 'The winning formula to beat malaria’, dat het Rode Kruis in het kader van de Wereld Malaria Dag op 25 april lanceert. Samen met 3FM zal het Rode Kruis dit jaar tijdens Serious Request geld inzamelen voor de bestrijding van malaria.

 
Distributie van muskietennetten is tot op heden het belangrijkste wapen in de strijd tegen malaria. Om de ziekte uit te bannen is sinds 2002 daarom wereldwijd de distributie van muskietennetten met een tienvoud toegenomen. Desondanks vallen jaarlijks nog steeds een miljoen dodelijke slachtoffers als gevolg van de ziekte. De slachtoffers van malaria bevinden zich echter ook in gemeenschappen die muskietennetten hebben ontvangen. Culturele en traditionele belemmeringen zorgen ervoor dat een net soms niet of weinig wordt gebruikt. Het gevaar van malaria is bovendien niet overal bekend.
 
Het Rode Kruis kiest daarom, naast de gangbare distributie van muskietennetten, voor een nieuwe aanpak. Onafhankelijke studies naar de nieuwe aanpak tonen aan dat preventief gebruik van de muskietennetten met 23 procent toeneemt, iedere keer dat een vrijwilliger de gemeenschap bezoekt die muskietennetten hebben ontvangen. Het Rode Kruis heeft tienduizenden vrijwilligers uit Afrikaanse gemeenschappen getraind om voorlichting te geven over malaria en over het gebruik van het muskietennet.
 
“De vrijwilligers komen uit de gemeenschappen en kennen de culturele en traditionele patronen die preventief gebruik van het net belemmeren”, stelt malariadeskundige Jason Peat van het Internationale Rode Kruis (IFRC). “Een dergelijke aanpak vereist wel dat een organisatie de capaciteit moet hebben de miljoenen mensen wereldwijd persoonlijk te kunnen blijven benaderen. Het Rode Kruis is als vrijwilligersorganisatie met ruim 110 miljoen vrijwilligers een organisatie die op dit cruciale onderdeel een verschil kan maken. Tienduizenden daarvan zullen in de komende jaren getraind worden om dit werk te kunnen doen”, aldus Peat.
 
Het Rode Kruis heeft sinds 2002 13,5 miljoen netten gedistribueerd. Daarmee heeft de organisatie 289.000 dodelijke slachtoffers van malaria voorkomen.

3FM Serious Request

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In 2009 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor malaria. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.