Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis biedt Eerste Hulp aan honderden wandelaars Vierdaagse
21 juli 2009 |

Rode Kruis biedt Eerste Hulp aan honderden wandelaars Vierdaagse

Zo’n 500 wandelaars hebben op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse een beroep gedaan op de eerste hulpverleners en het medisch personeel van het Nederlandse Rode Kruis. Door de hoge temperatuur meldden veel mensen zich met flauwtes bij de hulpposten.

 
Een tussenstand om 16.00 uur laat zien dat zo’n 500 wandelaars een Rode Kruis-post bezocht hebben, van wie meer dan 350 voor een blaarbehandeling. In totaal voerde het Rode Kruis tot dit tijdstip 82 Eerste Hulp behandelingen uit en zijn 50 mensen behandeld door artsen. Ook zijn ambulances ingezet voor mensen die niet meer op eigen kracht de hulpposten konden bereiken door onder andere onwelwording. De reguliere ambulancedienst heeft een geslaagde reanimatie uitgevoerd met ondersteuning van het Rode Kruis.
 
Het Nederlandse Rode Kruis verzorgt als vanouds de Eerste Hulp tijdens deze 93ste editie van de  Nijmeegse Vierdaagse. Ruim 350 vrijwilligers uit het hele land zetten zich dagelijks in om Eerste Hulp te bieden aan de wandelaars en blaren te behandelen. Het Rode Kruis heeft op de start- en finishlocatie een centrale hulpverleningstent ingericht. Langs het parcours zijn elke dag vijf hulpposten gestationeerd. Verder worden er vier hulpambulances bemenst door Rode Kruis verpleegkundigen die actief zijn op de routes. Twee bezemwagens ‘vegen’ de route op zoek naar deelnemers die de tocht niet kunnen uitlopen.
 
De medische hulpposten langs het parcours zijn ingericht voor eenvoudige medische behandelingen en het verzorgen van blaren. In de centrale hulpverleningstent op de start- en finishlocatie is een opnameafdeling ingericht. Vrijwillige artsen en verpleegkundigen behandelen hier de zwaardere kwetsuren. Daarnaast staan in dit behandelcentrum 92 brancards klaar voor wandelaars die een blaarbehandeling nodig hebben.

Nederlandse Rode Kruis en Nijmeegse Vierdaagse

Ieder jaar staan een paar honderd Rode Kruis vrijwilligers klaar om Eerste Hulp en medische hulp te verlenen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het grootschalige wandelevenement kent kleine en grote ongevallen: van blaren en insectenbeten tot flauwtes of een hartaanval. Niet alleen de eerste hulpverleners van het Rode Kruis kunnen Eerste Hulp verlenen. Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op www.1ehulp.nu of www.rodekruis.nl.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
De cijfers geven een tussenstand weer van rond 16.00 uur. De laatste cijfers van het aantal behandelingen op de eerste wandeldag zijn later in de avond/morgenochtend beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Eva Smits van het Nederlandse Rode Kruis, telefoon 06-20959478, mail:esmits@redcross.nl.