Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis biedt massale ondersteuning bij griepvaccinatie
23 november 2009 |

Rode Kruis biedt massale ondersteuning bij griepvaccinatie

Gemeenten en GGD’s doen massaal een beroep op het Nederlandse Rode Kruis voor ondersteuning bij de massavaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep. Vooralsnog is de hulp van zo’n 800 Rode Kruis vrijwilligers ingeroepen om te assisteren bij de grootschalige vaccinatiecampagne die vandaag is gestart.

In het hele land bieden gekwalificeerde Eerste Hulp vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteuning bij de vaccinatie en assisteren Rode Kruis vrijwilligers bij de registratie en administratie van de vele griepprikgegadigden. Over drie weken dient iedereen terug te komen voor een tweede prik, waarbij wederom de hulpverleners van het Rode Kruis worden ingezet.
 
De ondersteuningsverzoeken komen vanuit de diverse veiligheidsregio’s waarin Nederland is verdeeld. Als partner in de rampenhulpverlening in Nederland, beschikt het Rode Kruis over een operationeel ondersteuningsplan dat bij een grieppandemie in werking wordt gesteld. Gemeenten en GGD’s kunnen zodoende een beroep doen op het uitgebreide netwerk van het Rode Kruis bestaande uit ruim 35.000 vrijwilligers om ondersteuning te bieden bij een massavaccinatie. Deze verzoeken zijn de afgelopen weken in groten getale binnengekomen waaraan direct gehoor is gegeven door het Rode Kruis. Gemiddeld zijn er vier tot vijf vrijwilligers nodig per grieppriklocatie.
 
Het Rode Kruis maakt onderdeel uit van het ketenpartneroverleg waarin iedere twee weken de voortgang van de griepuitbraak wordt besproken samen met vertegenwoordigers van huisartsen, politie, gemeenten, ziekenhuizen en defensie. Ook het Internationale Rode Kruis biedt wereldwijd ondersteuning om verdere verspreiding van het virus te beperken en werkt hiervoor samen met de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en lokale overheden. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
--------------------------------------------------------------------
Wilt u meer informatie, neem contact op met Eva Smits, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, Tel: 070-4455843/06-20959478 of Mail: esmits@redcross.nl