Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis opent giro 7244 voor slachtoffers overstroming Marokko

Rode Kruis opent giro 7244 voor slachtoffers overstroming Marokko

Den Haag,13 februari 2009 - Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7244 voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Marokko. In het agrarische gebied in het noorden van het land zijn sinds eind januari opnieuw duizenden mensen geteisterd door de onophoudelijke regen- en sneeuwbuien. Dertig mensen zijn overleden en zo’n 4500 mensen hebben onderdak, voedsel en water nodig omdat zij in het noodweer alles kwijt zijn geraakt.

 
Marokko kampt al sinds begin oktober met extreem zware regenval. De Rode Halve Maan Vereniging helpt al maanden in het gebied en heeft eerder aangegeven zo’n 1,1 miljoen euro nodig te hebben om slachtoffers van voedsel, dekens, kleding, matrassen, keukenmaterialen en schoon drinkwater te voorzien. Ook veel waterpunten en sanitaire voorzieningen zijn beschadigd of geheel vernietigd door de overstromingen. Het grootste probleem van de hulpverlening is het op tijd bereiken van de slachtoffers. De afgelegen gebieden zijn moeilijk bereikbaar, omdat behalve huizen ook veel wegen zijn weggespoeld. Ook de oogst van zestigduizend hectaren landbouwgrond is grotendeels verloren gegaan.
 
Het Nederlandse Rode Kruis wil graag bijdragen aan de hulpverlening aan de slachtoffers in Marokko. Niet alleen wordt deze bijdrage ingezet voor directe noodhulp in de vorm van voedsel, water en onderdak, maar ook om de lokale gemeenschappen voor te bereiden op rampen in de toekomst door bijvoorbeeld de opbouw van voedselvoorraden.
--------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 070 44 55 843 / 06 20 95 94 78, mail: esmits@redcross.nl