Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers rampen Zuid-Oost Azië en Samoa
30 september 2009 |

Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers rampen Zuid-Oost Azië en Samoa

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekening 6868 voor de slachtoffers van de overstromingen in de Filipijnen, Vietnam en Samoa en de aardbeving op Sumatra, Indonesië. Het Rode Kruis heeft dringend hulp nodig om de meest kwetsbare slachtoffers van voedsel, water, onderdak en huishoudelijke materialen te kunnen voorzien. 

 
Alleen al in de Filipijnen en Vietnam zijn zo’n vijf miljoen mensen getroffen door de verwoestende impact van tyfoon Ketsana en de zware regenval. Ook de zeebeving met de daaropvolgende tsunami in de Pacific heeft tot grote overstromingen, slachtoffers en schade geleid op Samoa, Amerikaans-Samoa en Tonga. Het aantal slachtoffers en de impact van de aardbeving op Sumatra is vooralsnog onduidelijk, maar ruim honderd Rode Kruis vrijwilligers zijn reeds actief om eerste hulp te verlenen aan de getroffenen.

Samoa

Na een zeebeving van 8,3 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami die Samoa, Amerikaans-Samoa en Tonga trof, is het Rode Kruis direct in actie gekomen. Met 135 vrijwilligers waarschuwde het Rode Kruis in Samoa de lokale bevolking in de kustplaatsen en vonden evacuaties plaats in en rondom de hoofdstad Apia. Ook werden drie tijdelijke opvangcentra geopend. Lokale autoriteiten spreken van 79 doden en vooralsnog zouden zo’n zestig dorpen en tussen de 10.000 en 15.000 mensen getroffen zijn door deze ramp. De vrijwilligers van het Rode Kruis delen schoon water uit aan de getroffenen, eerste hulp materialen en tentzeil om onder te schuilen. 
 
In Tonga melden de eerste berichten dat de Niuas eilanden en diverse dorpen zijn overstroomd. Voorlopige cijfers spreken van zeven doden en drie vermisten. Ook hier heeft het Rode Kruis zijn lokale vrijwilligers op de been gebracht om hulp te bieden en te inventariseren waar de meest dringende hulpbehoeften liggen.

Vietnam

Ondanks de waarschuwingssystemen en de evacuatie van 170.000 burgers met de ondersteuning van lokale Rode Kruis vrijwilligers staat het dodenaantal in Vietnam momenteel op 38, met 10 vermisten en 81 gewonden als gevolg van zware regenval en tyfoon Ketsana. Het aantal getroffenen wordt geschat op drie miljoen. Sommige provincies zijn geteisterd door de ernstigste overstromingen in 45 jaar (Quang Nam, Quang Ngai en Kon Tum) en rijst- en groenteplantages zijn ernstig beschadigd. Het Rode Kruis helpt met onderdak en deelt ‘instant noodles', gedroogd voedsel en schoon drinkwater uit aan de slachtoffers.

Filipijnen

Op de Filipijnen staat het aantal doden volgens de officiële cijfers na tyfoon Ketsana momenteel op 246 met 38 vermisten en vijf gewonden. Zo'n twee miljoen mensen zijn getroffen. Bijna 570.000 mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten, waarvan 300.000 mensen onderdak hebben gevonden in de opvangcentra.
 
Sinds 26 september hebben duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis met speciale opsporings- en reddingsteams honderden mensen van de daken van hun huizen en auto’s in veiligheid gebracht. Ook zijn artsen en ambulances ingezet en is eerste hulp en psychosociale ondersteuning geboden aan getraumatiseerde slachtoffers. Er is grote behoefte aan onderdak, voedsel, water, keukensets en bouwmaterialen om huizen weer op te bouwen.
 
--------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor informatie en/of  interviews kunt u terecht bij Eva Smits, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, Tel: 070- 44 55 843, Mobiel:  06 20 95 94 78, Mail: esmits@redcross.nl. Vanaf zaterdag 3 oktober zal Rode Kruis hulpverlener Jan Willem Wegdam in Manilla aanwezig zijn om de opvang van de slachtoffers in de Filipijnen te coördineren.   
 
For more information, or to set up interviews please contact:
Tala Mauala, Secretary General, Samoa Red Cross Society                   
Tel:+685 777 3403
Aurelia Balpe, Head, Pacific Regional Office, IFRC Fiji                            
Tel:+679 999 2485
Ja Ahmad Husein: Communications Coordinator, Indonesian Red Cross
Tel: +62 21 7919 1841
Marie Françoise Borel: Communications officer,                                                
Tel : + 41 79 217 33 45
Jason Smith, Communications Manager, Kuala Lumpur                             
Tel:+60 12 387 0829
For information on the response of the American Red Cross in American Samoa: Jonathan Aiken, American Red Cross, in Washington, DC       
Tel:+1 202 303 5551