Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis paraat voor varkensgriepuitbraak

Rode Kruis paraat voor varkensgriepuitbraak

Den Haag, 28 april 2009 - Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de griepuitbraak in Mexico en geconstateerde besmettingen in overige landen. De organisatie onderschrijft de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de varkensgriep kan uitgroeien tot een wereldwijde pandemie. Het Rode Kruis staat wereldwijd paraat om verdere verspreiding van het virus te beperken en werkt hierbij samen met de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en lokale overheden.

 
Ook het Nederlandse Rode Kruis kan direct in actie komen, mocht de overheid een beroep hiertoe doen. Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis licht toe: “Als partner in de rampenhulpverlening in Nederland, beschikken wij over een operationeel ondersteuningsplan dat bij een eventuele grieppandemie in werking wordt gesteld. Ons uitgebreide netwerk van vrijwilligers kan bijvoorbeeld worden ingezet om voorlichting te geven over het beperken van verspreiding van het griepvirus of bij een massavaccinatie, mocht hier vraag naar zijn. Zo zijn onze vrijwilligers recent nog ingezet bij de grootschalige vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.”

Internationale Rode Kruis maatregelen

In Mexico, Costa Rica, Italië en België is het Rode Kruis al betrokken bij preventieve maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo voert het Italiaanse Rode Kruis op verschillende vliegvelden in Italië een medische screening uit bij reizigers uit besmette gebieden om eventuele griepgevallen direct door te sturen naar het ziekenhuis. Het Rode Kruis in België is gevraagd om ondersteuning te bieden bij het uitdelen van voorlichtingsfolders aan reizigers afkomstig uit besmette gebieden op de luchthaven Zaventem.
Naar aanleiding van de uitbraken van SARS en het vogelgriepvirus heeft het Rode Kruis de afgelopen jaren uitgebreide scenario’s ontwikkeld om lokale gemeenschappen voor te bereiden op een eventuele griep-uitbraak. Het wereldwijde netwerk van ruim 110 miljoen vrijwilligers biedt de capaciteit om op zeer korte termijn burgers te waarschuwen en getrainde vrijwilligers in te zetten om voorlichting te geven over het voorkomen van besmetting.  
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Smits, persvoorlichter van Het Nederlandse Rode Kruis . Tel: 070 4455843  /   0620959478 of mail: esmits@redcross.nl.