Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2009 Rode Kruis tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ in Groninger Synagoge

Rode Kruis tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’ in Groninger Synagoge

Den Haag, 19 januari 2009 - Max van den Berg, Commissaris van de Koningin, opent maandag 2 februari in de synagoge van Groningen de tentoonstelling “Kind onder Vuur” van het Nederlandse Rode Kruis. De ervaringen van oorlogskinderen staan in deze tentoonstelling centraal.

 
De tentoonstelling “Kind onder Vuur” is bedoeld om kinderen van met name de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs kennis te laten maken met het leven van kinderen in oorlogsgebieden. De kinderen zullen leren over het dagelijks leven in oorlog, vluchtelingen, gevangenschap, voedselgebrek en de gevolgen van landmijnen. De tentoonstelling biedt verschillende doe-objecten, waaronder een tent uit een écht vluchtelingenkamp. Ook vertellen kinderen uit vroegere en huidige brandhaarden in geluids- en filmfragmenten over hun ervaringen.
 
De tentoonstelling richt zich in de eerste plaats op kinderen, maar is zeker ook geschikt voor ouderen. Het doel is aandacht vragen voor de circa 20 miljoen kinderen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. Een belangrijke taak van het Rode Kruis is hulp en bescherming bieden aan deze kinderen. De tentoonstelling “Kind onder Vuur” is tot stand gekomen in een samenwerking van het Nederlandse Rode Kruis met het Nationaal Bevrijdingsmuseum en wordt georganiseerd door het District Groningen van het Rode Kruis.
 
De tentoonstelling wordt mede gefinancierd door de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).
Openingstijden:
De opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op maandag 2 februari om 14:30 in de Folkingestraat Synagoge in Groningen. De tentoonstelling is voor het publiek geopend van maandag 2 februari t/m vrijdag 13 februari. Geïnteresseerde volwassen en kinderen vanaf 10 jaar zijn door de week welkom vanaf 14:00 tot 17:00 (op woensdagen vanaf 13:00) en op zondag 8 februari tussen 12:00 en 17:00. Zaterdag gesloten. Zondag tussen 12:00 en 17:00. Voor schoolklassen op afspraak.
 
Noot voor het aanmelden van schoolklassen:
Scholen kunnen zich aanmelden via Evelien Verhey en Ieva Pugzlyte van het Rode Kruis via het mailadres kindondervuur@gmail.com
 
Noot voor de redactie:
Journalisten kunnen voor meer informatie contact opnemen met persvoorlichter Sebastien Kraaijeveld van het Rode Kruis, 06-51525111 skraaijeveld@redcross.nl. Hij kan u desgewenst in contact brengen met medewerkers en organisatoren ter plaatse.